Petr Kolář, velvyslanec ČR v USA

Česko je středem pozornosti, aspoň na dva dny. Dnes přiletí ruský prezident Dmitrij Medveděv a zítra americký prezident Barack Obama. Oba tady podepíší smlouvu o jaderném odzbrojování. Kvůli smlouvě už zuří Írán. Naopak někteří pozorovatelé ji označují za málo ambiciózní a někteří dokonce za z nouze ctnost, protože USA nemají peníze na modernizaci jaderných zbraní. Pro koho je ta smlouva vlastně výhodná a co z ní budeme mít my v Česku? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář. Dobrý den, vítejte u nás.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zdá se, že to bylo asi tak, že Barack Obama si řekl, že byl docela spokojený před rokem v Praze, že by tady rád podepsal smlouvu a Rusové museli souhlasit, nebo ne?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
To je hodně ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nediplomatické.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
... pěkná, ale trošku zjednodušená interpretace. Já myslím, že určitě se mu tady líbilo, o tom není pochyb. Když jsme potom s mojí paní mluvili s manželi Obamovými v Bílém domě při nějakém focení, tak na to vzpomínali, opravdu vzpomínali neformálně, s nějakým takovým jenom jako zdvořilostním nádechem, ale opravdu si to pamatovali. A tehdy především paní Obamová říkala, že by se sem moc rádi vrátili. No, nepřijíždí tentokrát, tak ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To jsem právě chtěla poznamenat.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Bude to muset ještě někdy stihnout jindy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Padala ještě jiná města než Praha v této souvislosti?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Ano, tak tam ty spekulace už trvaly v podstatě od té doby, kdy tady prezident Obama měl svůj projev a kdy bylo jasné, že ta jeho iniciativa k obnovení nebo k podepsání nové smlouvy s Rusy o jaderném odzbrojení ..., se hledalo, kde by se to asi mělo podepsat. A ta spekulace byla, bylo to o Helsinkách, bylo to o Stockholmu, mluvilo se o Ženevě, pak v neposlední řadě také o Kyjevu po volbách na Ukrajině, kdy ukrajinská reprezentace nabídla Kyjev jako místo podpisu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak jste se vy jako velvyslanec dozvěděl tu informaci, že se ta smlouva bude podepisovat v Praze a že byste měl začít něco organizovat?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Tak ono to má minimálně dvě roviny. Jedna je ta neformální, kdy jsme o tom s našimi partnery ve Washingtonu mluvili, kdy se už tak, řekněme krátce poté, kdy tady prezident Obama byl poprvé, začalo o tom trochu mluvit. Byly to, řekněme spíše dotazy, co bychom na to říkali, kdyby a jak bychom to vnímali. No a potom taková ta serióznější debata začala poprvé na podzim, kdy to vypadalo, že se smlouva podepíše, už bude hotova, tedy že bude připravena k podpisu, pak se ukázalo, že to nebude tak jednoduché, že především ze strany Ruska je problém s některými otázkami, mimo jiné s protiraketovou obranou, takže se to odložilo a trošku to usnulo. No a pak to začalo znova v březnu, kdy už to bylo intenzivnější a od teda oficiálního telefonátu z Bílého domu, což je asi tři, čtyři týdny zpátky. Teď mi ten čas hrozně utíká, takže přesně nevím, kdy to skutečně potvrdili jako jejich přání. Tak jsme o tom začali informovat, nebo já jsem teda informoval nejdřív prezidenta republiky, premiéra a ministra zahraničí, a pak tedy se to dostávalo postupně do těch pracovních úrovní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A to jste musel potom do Bílého domu přímo třeba na jednání s prezidentem Obamou ...

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Samozřejmě ... Ne, ne, ne, s prezidentem Obamou ne, s jeho lidmi, se zástupcem jeho šéfa poradců a s lidmi, kteří mají na starosti jednak vyjednávání o smlouvě, nové smlouvě START, ale také naši evropskou relaci, alianční relaci, Českou republiku bilaterálně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak tady v Praze se určitě podpisem té smlouvy hodně žije, protože pro Pražany to bude znamenat spoustu dopravních komplikací, my jsme mohli před chvilkou slyšet ve zprávách. Vítka Pohanku, našeho zpravodaje ve Spojených státech, zajímalo ale, jak právě tím, že se bude podepisovat smlouva v Praze, jak tím žijí obyvatelé ve Washingtonu.

Vít POHANKA:
Jiní vědí, že někam jeden, jen trošku tápají, kam přesně to bude. Tak třeba Ell má za to, že Barack Obama poletí do Íránu. Ale po nějaké době narazím také na ty, kteří vědí, že poletí do Evropy a má tam podepsat nová smlouvu START o redukci jaderných zbraní. A když už tedy vědí, proč tam Obama letí, vzpomenou si také, kam přesně zavítá. Při pohledu na mikrofon s nápisem Czech Radio jsme doma. Michael se dokonce opraví, když málem řekne Československu, na správné Česká republika. Jen, když se hnidopišsky zeptám, v kterém že městě ke schůzce dojde, Michael trošku přestřelí. Navrhne Budapešť, ale při pohledu na úsměv, který se mi nedaří skrýt, se dopracujeme k Praze. Anketa na ulici samozřejmě nemá žádnou statistickou výpovědní hodnotu, ale skutečnost, že si ani jeden z dotázaných nevybavil, že Barack Obama jede do Prahy, přece jen naznačuje, že se do povědomí široké veřejnosti samotný cíl jeho cesty až tak nevryl. Třeba to bude jinak, až v televizích proběhnou záběry majestátních historických kulis českého hlavního města, na jejichž pozadí k historickému setkání amerického a ruského prezidenta dojde. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A s námi ve studiu stále český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář, který se usmíval u té ankety. Vás to pobavilo, také jste se asi setkal s takovými názory.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Ale tak samozřejmě, že to je zábavné, ptát se lidí na ulici, jestli vědí, kam poletí jejich prezident. Já Vítkovi Pohankovi přeju hodně štěstí příště, aby se mu podařilo najít někoho, kdo to opravdu bude vědět ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale přeci jenom, nesvědčí to o tom, že vlastně ve Spojených státech tím lidí až tak moc nežijí?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
No, tak já si myslím, že lidé nežijí zahraniční politikou vůbec nikde, když se teď půjdete zeptat, nebo před cestou našeho prezidenta půjdete zeptat na ulici, uděláte anketu, jestli vědí lidé, kam letí, myslím si, že většina z nich nebude vědět. Co se týče hlavního města, obvykle se mi stává, že řada Čechů, nechci říct obyčejných Čechů, prostě lidí, kteří zde žijí a mají svoje každodenní starosti, si myslí, že hlavním městem Spojených států je New York. Mnoho lidí opravdu neví, že to je Washington DC. Takže já bych toto nebral jako nějakou směrodatnou anketu. Je to prostě o tom, že lidé mají svůj běžný život a svoje starosti a určitě má Vít Pohanka pravdu v tom, že až uvidí záběry Prahy na těch televizních obrazovkách, tak se jim vybaví, že to je to krásné místo, kde před rokem prezident Obama měl ten svůj slavný projev o nešíření zbraní hromadného ničení.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář. Jsme Radiožurnál, poslouchejte dál. "Je protiraketový štít ve střední Evropě opravdu mrtvý projekt?" tak na to se ptá posluchač Milan. Odpověď už za chvilku. Pište i vy svoje otázky a názory na 20minut@rozhlas.cz. Jak jsem říkala, naším hostem je velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář, který je právě teď v Praze. A ten důvod, proč je v Praze, je jasný, protože právě zítra sem přijede americký prezident Barack Obama. Pane velvyslanče, už jsme to zmiňovali, je to rok, co byl v Praze Barack Obama, oznámil tady ten svůj záměr snižovat počty jaderných zbraní. Do roka se podepisuje smlouva USA Rusko o tomto problému. Není to příliš ale přece jenom krátká doba? Stihla se ta smlouva pořádně připravit?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Tak ona měla být připravena dokonce dřív. Předpokládalo se, že skutečně bude podepsána do konce minulého roku, tam se to potom trošku zadrhlo. Já nejsem kompetentní k tomu, abych poskytoval informace, kde ty problémy byly, navíc by to mohlo být zkreslené, protože já jsem o tom nevyjednával. Byly to jednání mezi ruským a americkým týmem. Ale jedna z otázek, kterou skutečně řešili poměrně dlouze a komplikovaně, byla mimo jiné také ta zmíněná protiraketová obrana. Já myslím, že ta smlouva je připravena dost solidně. Samozřejmě k ní ještě budou nějaké doprovodné dokumenty. Každá ze stran podpisujících si osvojuje právo mít k tomu ještě svoji vlastní deklaraci politickou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, například Rusové dnes znovu řekli, že od té smlouvy odstoupí, pokud by americká protiraketová obrana ohrožovala ruské strategické jaderné síly. Je to třeba výrok, který ještě nějakým způsobem může zkomplikovat ten samotný podpis té smlouvy?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Určitě ne, určitě ne. To je, myslím, věc, která je všeobecně známá, je to konstatování, které muselo být učiněno. Ze strany Rusů si neumím představit, že by takovouhle deklaraci neměli. Je to neustálé ujišťování svých občanů, ruský občanů, že opravdu bezpečnost Ruska nesmí být ohrožena, jejich bezpečnost nesmí být ohrožena. Oni bohužel nadále vnímají protiraketovou obranu jako něco, co je proti jejich zájmům. I když, myslím si, že postupem času také přicházejí na to, že to tak skutečně není. Ale ta deklarace, že kdyby náhodou, tak si osvojují právo se z té smlouvy post START, z té nové smlouvy START stáhnout, na to mají stoprocentně právo, to mají možnost udělat. Ale myslím si, že k tomu nedojde, protože protiraketová obrana skutečně Rusko neohrožuje a oni to ví.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pokud jsme u té protiraketové obrany, tak Milan Bok z Pelhřimova se ptá, konkrétní otázkou, jestli je protiraketový štít, který chtěl v Česku a Polsku budovat George Bush, definitivně mrtvý projekt?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Tak není to mrtvý projekt, je to změna architektury. Odstoupilo se od toho, že bude jeden radar a deset interceptorů a radar v Čechách a interceptor, pardon, interceptory v Polsku. Ta nová architektura počítá s mnoha více senzory a také s mnoha více interceptory, ovšem proti raketám ne dlouhého, ale krátkého a středního doletu. Takže ta architektura se mění, projekt mrtvý není. Víte, že se vyjednává, nebo Američané vyjednávají s ostatními spojenci v Alianci jednak o tom, aby to byl teda protiraketový štít alianční, aby to nebylo jenom tak vnímáno, že to je americký, ale že to je štít NATO a vyjednávají konkrétně třeba s Rumunskem, kde už k nějakým dohodám dokonce došlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A mohlo by zase něco z toho být i v České republice ...

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Záleží to na nás.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
... nebo to už je definitivně jasné, že tady už nic ...

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Ne, ne, ne, jistě to je možné. Ta, jak říkám, ta protiraketová obrana v tom novém pojetí má být mnohem šířeji rozmístěna po Evropě a je to na nás. My jsme země, která jako alianční země má právo to nechtít, ale samozřejmě zároveň můžeme a doufám, že to taky bude, budeme se na tom podílet. Mimochodem, když tady byl viceprezident Spojených států Biden relativně nedávno, tak toto byla jedna z otázek, která se zde řešila a jistě si pamatujete, že se naše vláda přihlásila k pokračování protiraketové obrany. Ale budou u nás volby a po volbách uvidíme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže bude záležet na tom, jaká tady bude potom politická reprezentace, jestli by třeba část tady toho nového protiraketového štítu byla i u nás, nebo ne?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Samozřejmě to nemůže být bez našeho souhlasu. Musí to být prostě s naším souhlasem a k tomu musí být vysloven souhlas politickou reprezentací, kterou si zvolíme. Jestliže tady bude vůle a budeme to chtít, je možné mluvit o různých moralitách, o různých formách, může to být skutečně poměrně široká škála možností.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A kdyby mělo se nějakým způsobem rozhodnout tady o tom protiraketovém štítu, samozřejmě není to asi věc, která se rozhodne během tohoto roku, nebo ano?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Tak ta rozhodnutí jsou průběžná. Ono se to opravdu konstruuje, to umístění už je víceméně jasné, kde by to potřebovali. A pak už se bude opravdu jednat s těmi konkrétními členskými zeměmi NATO, které budou souhlasit s tím, aby to bylo u nich, co to tedy bude, co bude potřebné. To nemusí být skutečně jenom interceptory nebo senzory, mohou to být různé formy velení, umístění nějakých těch koordinačních jednotek a tak dál.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A mají na to Američané peníze?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Ano, jsou na to peníze v rozpočtu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ono právě já jsem slyšela dnes názor i v souvislosti s tou ruskoamerickou smlouvou o odzbrojování, která se bude zítra podepisovat tady v Praze, tak například politolog Petr Robejšek řekl, že Spojené státy i Rusko se zmítají v ekonomické krizi a na výrobu jaderných zbraní nemají peníze a nemají peníze na údržbu a modernizaci těch jaderných zbraní, a tak raději píší smlouvu o jejich omezení a ukáží se tak hezčí i před světem. Co říkáte tady na ten názor?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Tak já si pana Robejška vážím, dlouhodobě sleduju jeho někdy provokativní názory, které ovšem mají tu cenu, že rozproudí aspoň živou debatu. Ekonomický faktor v tom jistě hraje roli, ale netroufal bych si tvrdit, že je ten zásadní a ten klíčový. Je to drahé, není důvod, proč bychom měli udržovat nebo proč by Američané a Rusové měli udržovat tak obrovské arzenály jaderných zbraní. Vždyť jenom to, co prostě zůstane po tom snížení, bude stačit na zničení téhle planety několikanásobně. To opravdu není potřebné, to není nejenom ekonomické, ale není to vůbec racionální, proč prostě mít takovéhle obrovské arzenály. Ten deterenční smysl zůstává, to znamená, je potřeba nadále disponovat zbraněmi tohoto typu, abychom dokázali je používat jako deterent, to znamená odstrašování. Ale dnešní ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zkrátka, aby je neměly jenom takové režimy, jako je například ten severokorejský a my bychom se pak neměli jakým způsobem proti tomu bránit.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Přesně tak. Tahle planeta nebo tento svět v současné době bez jaderných zbraní v těch správných rukách, to znamená, v našich rukách, myslím tím spojence alianční, by byl strašně nebezpečný.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc v této souvislosti, a to se týká toho, jestli ta smlouva může narazit ještě v Americe, protože ji musí schválit tamní Senát, pokud se nepletu, a ne všichni jsou z ní nadšeni.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Já myslím, že tam byl na začátku ze strany republikánských senátorů problém právě s tím, že to vypadalo, že se protiraketová obrana stane součástí nějaké dohody nebo součástí, protože byli součástí vyjednávání při tomto, při vyjednávání tohoto nového dokumentu. Protože to tak, alespoň v americkém pojetí, není, já nevylučuju, že někteří senátoři budou tyto otázky klást a že budou chtít ujištění od administrativy, ale nemyslím, že by tam měla nějak zásadně narazit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane velvyslanče, zatím jste stále velvyslancem ve Spojených státech, ale prý se přesunete do Ruska a budete dělat velvyslance tam. Kdy to bude?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Já jsem si všiml, že to tady spoustu lidí zajímá a že se o tom píše. Já to se zájmem čtu. V nějakém rozhovoru nedávno jsem řekl, že docela mám rád spekulace, když se mne týkají a jsou inteligentní a zábavné. Ale já to komentovat nemůžu a ani nebudu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A můžete alespoň okomentovat tu věc, že už mělo to rozhodnutí padnout na vládní úrovni?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Nemůžu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A proč to nemůžete říct? Myslíte, že kdybyste to řekl, že by to bylo jednak nediplomatické a že byste třeba ještě mohl o takový post přijít, pokud byste se třeba nějak nešťastně vyjádřil?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
No, tak já myslím ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já samozřejmě nejsem diplomat, to každej ví, kdo mne poslouchá.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Já vám to rád vysvětlím. Prostě diplomacie má svá pravidla a pokud je porušujete, tak musíte je porušovat s nějakým vědomím, že chcete něčeho dosáhnout, tím porušením pravidel. Já, kdybych je v tomto momentě porušil, tak nedosáhnu ničeho pozitivního. Každopádně je zdvořilé, aby o tom, jedeli někdo někam dělat velvyslance, rozhodovala nejenom ta země, která ho vysílá, ale také ta země, která jej přijímá. To je proces, který má svá pravidla a ten je potřeba respektovat, je to minimálně slušné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Můžete alespoň říct, pane velvyslanče, jestli takové rozhodnutí už opravdu padlo, jestli to je definitivní anebo jestli je to třeba otázka několika týdnů, měsíců, kdy se dozvíme o tom, jestli zůstanete dál ve Spojených státech nebo půjdete do Ruska nebo se třeba vrátíte sem na ministerstvo zahraničí?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Já velmi oceňuju vaši úpornost, je milá. Já vám můžu pouze říct, že ve Spojených státech nezůstanu natrvalo, nejsem ten, kdo by mohl zůstat někde v zahraničí déle než ty předepsaná léta. Už teď jsem tam déle, než je obvyklé, budou to čtyři a půl roku teď v létě a předpokládám, že v létě budu užívat tady našeho krásného jihočeského venkova a taky trochu Prahy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká velvyslanec Petr Kolář ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. A my pokračujeme mailem 20minut@rozhlas.cz. Stále nám píšete. Karla se ptá, čím to je, že se Barack Obama uvidí jenom s prezidentem Klausem a premiérem Fischerem? Nepřál si jednat s jinými politiky?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Tak to není klasická bilaterální návštěva. Prezident Obama sem přijíždí na summit s Ruskem, podepisovat novou smlouvu o jaderném odzbrojení. Samozřejmě je to u nás, my jsme hostitelé, je přirozené a zdvořilé, že se sejde také s našimi představiteli a sejde se s prezidentem, je to prezident republiky, sejde se s prezidentem republiky, u toho bude protože jsme, nejsme úplně klasický prezidentský systém, takže u toho bude také náš premiér. Budou zároveň bilaterální jednání mezi ministry zahraničí, ministr Kohout bude jednat s Hillary Clinton a to je úplně v pořádku. Řekněme, že to je možná skoro až nadstandard na takovouhle multilaterální událost, která se tady odehraje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže není zvykem, že by se třeba sešel s představiteli dvou nejsilnějších stran, když samozřejmě máme momentálně úřednickou vládu, takže ani jeden z nich není momentálně třeba premiérem? Anebo si uvědomuje třeba i Barack Obama tu skutečnost, že tady budou volby a že by mohlo být právě zneužito jeho přítomnosti v té předvolební kampani?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Je to tak někde napůl. Samozřejmě znova říkám, kdyby tady přijížděl na naše pozvání, na bilaterální návštěvu, tak by se, předpokládám, sešel s některými politickými představiteli, ale není tady na bilaterální návštěvě. A samozřejmě ten fakt, ta skutečnost, že tady začíná politická kampaň, taky určitě hraje roli při tom rozhodování, ale není to to hlavní, není to to klíčové. Tady se sejde s tím, kdo řídí stát a vládu, a to si myslím, že je naprosto korektní a zdvořilé a je to vyjádření našeho spojenectví, úplně to nejlepší, jaké může být.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A nemůže to být také tak, že se záměrně třeba vyhýbá některým setkáním? Protože já si vzpomínám na výrok senátora, zahraničního experta Občanské demokratické strany Alexandra Vondry, který před několika měsíci pro Lidové noviny řekl, že Obama se loni po návratu do Washingtonu z Prahy vyjadřoval v tom smyslu, že cesta do Prahy byla ztrátou času. Vy jste nezaznamenal takové reakce?

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Ne, ne, určitě nezaznamenal. A pokud něco takového mohlo od někoho zaznít, já asi tuším, jaké konotace to má, tak víte, pro Američany je pořád trošku problém rozumět Evropské unii. Ale za to nemohou ani tak úplně oni, za to může Evropská unie částečně sama. Bohužel ani Lisabonská smlouva to příliš nezměnila a neposunula. Takže teď se zlobí třeba Španělé, že prezident Obama nechce přijet na summit, který organizují. Ale jak to má americký prezident přesně v tuhle chvíli vyhodnotit? Máme prezidenta Evropské unii, ministryni zahraničí, zároveň předsednickou zemi, předsedu Evropské komise, takže kdo je jeho partnerem. To je na nás, abysme si to určili. A tady to setkání bylo určitě důležité, mělo svoji výraznou symbolikou spojeneckou, Spojené státy Evropská unie, ale ta substance na těch jednáních možná trochu chyběla. Takže to nebylo o České republice. Mimochodem to, že se sem vrací a vrací se po roce na toto místo, umíte si představit, že kdyby to tady vyhodnotil jako něco nepatřičného nebo nedobrého ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak by si třeba řekl, že jim dá ještě jednu šanci.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Ještě jednu šanci, tak si teda o sobě opravdu hodně myslíme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to. Na shledanou.

Petr KOLÁŘ, velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických:
Děkuju taky. Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Za chvilku na Radiožurnálu další zprávy. Helena Šulcová vám přeje hezký zbytek večera.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na cokoli zeptat, dotaz můžete zaslat e-mailem. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: heš
Spustit audio