Martina Navrátilová je těžce nemocná. Má rakovinu prsu

Tenisové legendě Martině Navrátilové diagnostikovali lékaři rakovinu prsu. Třiapadesátiletá česká rodačka řekla časopisu People, že její vyhlídky na uzdravení jsou vynikající.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ája Vrzáňová a Martina Navrátilová

Ája Vrzáňová a Martina Navrátilová | Foto: Miroslav Konvalina

„Měla jsem svůj život a své tělo absolutně pod kontrolou, a pak přišla tahle nepříjemná věc a já najednou cítím, že všechno jde mimo mě, že už to nemám ve svých rukách. Hodně jsem plakala, úplně mě to posadilo na zadek,“ popisovala Navrátilová časopisu People, jak se cítila po únorové biopsii, která odhalila nádor v levém prsu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americkém zdravotnictví a léčbě rakoviny mluvil na Radiožurnálu spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojených státech Dušan Neumann.

Doktoři slavné tenistce nakonec diagnostikovali neinvazivní formu rakoviny prsu zvanou duktální karcinom in situ (DCIS), který se nerozšířil do tkáně prsu.

„Tahle forma rakoviny, je v uvozovkách to nejlepší, co vás může potkat. Je to ten nejlepší scénář pro následnou léčbu,“ řekla magazínu lékařka Mindy Nagleová, kterou s Navrátilovou pojí dlouholeté přátelství.

Její slova potvrdila také doktorka Shelley Hwangová. „Prognózy člověka s touto formou nemoci jsou excelentní, je tu pouze jednoprocentní šance, že někdo s touto diagnózou na rakovinu prsu zemře.“

Úspěšnost léčby je v USA 99 procent

Navrátilová se už podrobila operačnímu zákroku, při němž jí lékaři nádorové ložisko odstranili, a v květnu zahájí šestitýdenní léčbu ozařováním.

Jedna z neslavnějších hráček historie tenisu dodala: „Na prohlídce jsem nebyla už čtyři roky, dá se říct, že jsem to podcenila. Snažila jsem se zůstat ve formě, jíst zdravě, ale přesto mě tato choroba dostala. Kdyby se na to přišlo až za rok, ta by to byl velký problém,“ uzavřela pro časopis People Martina Navrátilová.

„Podle mého názoru je preventivní medicína nejslabším článkem amerického zdravotního systému. Teprve v několika posledních letech jsou mamografy začleněny do testů, honorovaných zdravotním pojištěním. Ale například vakcinace dění dodnes není ve všech státech povinná a všude rodiče za očkování platí,“ uvedl spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojených státech Dušan Neumann a dodal:

„V poslední době ale léčba rakoviny ve Spojených státech velice pokročila. Například u rakoviny prsu, kterou onemocněla Martina Navrátilová, je léčba úspěšná v 99 procentech případů.“

Jan Piroch, Jan Cigánik, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme