Prodeje osobních aut rostou, užitkových dál klesají

Tuzemský automobilový trh zvedá hlavu. Podle údajů, které zveřejnil Svaz dovozců automobilů, se prodej nových osobních a lehkých užitkových vozů zvýšil v prvním čtvrtletí o víc než tři a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autoshow Praha 2009

Autoshow Praha 2009 | Foto: Monika Puchingerová

Nově bylo zaregistrováno 39.339 osobních aut, což je dokonce o čtvrtinu víc než před rokem. Podle Pavla Tunkla ze Sdružení dovozců automobilů jde hlavně o firemní vozy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji automobilů diskutovali ve večerních Ozvěnách dne Pavel Tunkl ze Sdružení dovozců automobilů a ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek

„Všechny společnosti odkládaly nákup nových vozů na duben loňského roku, kdy začala platit změna zákona o dani z DPH. Přestávaly se také dělat kategorie vozidel N1. V loňském březnu ale také začínaly akční slevy a trh celý rok drželi i privátní zákazníci,“ řekl Tunkl.

„Jsme sice nad loňským rokem, ale oproti roku před krizí zaostáváme o čtrnáct procent,“ dodal Pavel Tunkl. Registrace užitkových vozů od ledna do března jsou navíc v porovnání s loňským rokem o sedmdesát čtyři procenta nižší. To podle Tunkla svědčí o tom, že krize automobilového průmyslu ještě není u konce.

Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek považuje současný vývoj na trhu slibný, otázkou ale je, zda se tento trend udrží. Český trh se podle něj vyvíjí zhruba stejně, jako v ostatních zemích Evropské unie.

Igor Maňour, Petr Jansa, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme