Úložiště jaderného odpadu by mohlo být v zaniklém uranovém dole

V Dolní Rožínce na Českomoravské vrchovině se uran těží nepřetržitě rekordních 52 let. Podnik Diamo tu zaměstnává tisíc lidí. Práci mají zajištěnou ještě na čtyři roky. Pak těžba uranu skončí. Další pracovní příležitosti by mohla nabídnout výstavba plynového zásobníku, ale také vybudování úložiště jaderného odpadu, které by jinde v republice těžko vznikalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany | Foto: ČEZ

Diamo je jediným velkým zaměstnavatelem v širokém okolí. Jeho ředitel Jiří Jež je přesvědčený, že lidé z podniku o práci nepřijdou ani poté, co těžba uranu v Dolní Rožínce skončí. V místě má totiž za několik let stát plynový zásobník a díky této investici vzniknou nové pracovní příležitosti.

„Tato stavba je v současné době přípravných fázích a je velice nadějná. Masiv je kvalitní, neporušený, plynovod jde pouze osm kilometrů daleko, odpor obyvatelstva není žádný, takže stavba se zdá být velice nadějná,“ vysvětluje Jiří Jež.

Lidé jsou zvyklí na uran, úložiště jim vadit nebude

Zatím spíš potichu se ale mluví i o tom, že by v blízkosti končícího uranového dolu mohlo v budoucnu vzniknout trvalé úložiště jaderného odpadu. Říká to Edvard Sequens ze sdružení pro záchranu prostředí Kala. Podle něj je ve hře lokalita Skalka - nedaleko uranových dolů v Rožínce.

„SURAO celkem překvapivě - přesto, že to neměla schváleno v plánu práce - začala chystat další lokalitu, kde by mohlo skončit vyhořelé jaderné palivo z jaderných elektráren. Lokalita Na Skalce je jenom několik kilometrů od uranových dolů v Rožné,“ vysvětlil Sequens.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lucie Husárové z Vysočiny

Nově zvažovaná lokalita na Vysočině je podle něj logická: „V podstatě to znamená, že by tam neměl být problém s vyhlášením průzkumných území, že by tam neměl být problém se starosty okolních obcí, kterým pokud nevadí dnešní těžba uranu, mají k tomu přece jen bližší vztah. Oproti všem ostatním lokalitám v České republice, kde žádné jaderné zařízení není a najednou by tam měl skončit jaderný odpad.“

Ředitel podniku Diamo tyto úvahy potvrdil. I on si myslí, že jde o vhodné místo právě díky tomu, že místní lidé jsou na průmysl zvyklí a jaderné úložiště jim vadit nebude: „Kdekoliv v republice řeknou, že chtějí něco postavit, tak okamžitě demonstrace petice a podobně. Tady vzhledem k tomu, že to je opuštěné místo, že kousek od toho máme my závod, kde 50 let zaměstnáváme lidi z regionu, tak odpor proti uranu a jádru není vůbec žádný. Lokalita je taky velice vhodná. Až k tomu nazraje čas, tak si myslím, že nebude problém to vybudovat.“

Ministerstvo o ničem neví

Ministerstvo průmyslu a obchodu se zatím o možnosti zařazení Skalky u Dolní Rožínky na seznam lokalit vytipovaných jako možné trvalé úložiště jaderného odpadu odmítá bavit. Úřad tvrdí, že těžba uranu ještě nebyla ukončena a mluvit o dalším využití dolu je předčasné.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme