Vlády v Kyrgyzstánu by se měla definitivně ujmout opozice

Opozice ve středoasijském Kyrgyzstánu přebírá moc. Po dni krvavých srážek policie s povstalci údajně rezignoval dosavadní premiér Danyjar Usenov a prezident Kurmanbek Bakijev je nezvěstný. Zřejmě opustil hlavní město, možná i zemi. Prostřednictvím obsazené televize opoziční představitelé oznámili, že středoasijskou zemi povede půl roku přechodná vláda známé sociálně demokratické političky Rosy Otunbajevové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pouliční boje v Kyrgyzstánu

pouliční boje v Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

Na 65 mrtvých a 400 raněných zvýšilo ministerstvo zdravotnictví Kyrgyzstánu bilanci včerejších krvavých střetů v metropoli Biškeku mezi protivládními povstalci a policisty.

Situace v metropoli Biškeku už se podle svědků zklidnila. Přesto byla údajně v jeho ulicích i po setmění slyšet střelba, stovky lidí rabovaly obchody, z nichž mnohé se ocitly v plamenech.

Demonstrace se zvrhly ve velké krveprolití zřejmě i díky brutalitě některých povstalců, kteří zapalovali policejní auta a vyplenili úřední budovy. Podle opozice policisté včera v Biškeku zabili nejméně stovku demonstrantů.

Kurmanbeka Bakijeva vynesla k moci před pěti lety takzvaná tulipánová revoluce, která smetla nenáviděného diktátora Askara Akajeva. Bakijev teď podle všeho končí, protože nesplnil slib, že zatočí s korupcí a naopak vybudoval mocenský systém, kterému dominovala jeho vlastní rodina.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme