ECB se pokusí zasáhnout do ekonomických problémů Řecka

Evropská centrální banka (ECB) se dnes pokusí zaintervenovat ve prospěch topícího se Řecka. Myslí si to alespoň všech osmdesát dva ekonomů, které před zasedáním vedení banky oslovila agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Podle nich bankéři podrží sazbu, kterou úročí půjčky komerčním ústavům, na úrovni jednoho procenta. Zároveň ekonomové nevylučují možnost, že banka zjednoduší i další cesty, jakými se ústavy mohou dostat k penězům. A právě to zadlužené Řecko nyní potřebuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta ve Světě o osmé.

To, že Evropská centrální banka podrží úroky jedenáctý měsíc po sobě na úrovni jednoho procenta, je podle analytiků téměř jisté.

„Evropská centrální banka již v minulém měsíci naznačila, že je ochotna pomoci Řecku. Otevřeně se hovoří o tom, že by se do budoucna měly snížit standardy na přijímání kolaterálu,“ řekl analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Evropská centrální banka bude moci podle něj i v nadcházejícím roce přijímat dluhopisy řeckých bank. „Což právě řeckým bankám zpřístupní možnost financování,“ podotkl Brychta s tím, že právě to bude klíčový způsob, jak bude moci ECB Řecku pomoci.

České koruně se zatím daří

Výnos řeckých státních dluhopisů bude ale i nadále stále vysoký. „Včera se výnos řeckých státních dluhopisů dostal na sedm procent. Je na historickém maximu, což může být do budoucna i přes opatření ECB pro Řecko velký problém,“ domnívá se analytik X Trade Brokers.

Zatímco obnovená nedůvěra ve stabilizaci Řecka opět dusí euro, koruně se relativně daří. Včera posílila na 25,20 a dnes po ránu až k hranici 25,14 za euro.

„Přesto bych si nebyl až tak jistý, že by růstový trend na české měně mohl dlouhodobě pokračovat. Pokud by přišla jakákoli další nejistota, averze obchodníků vůči rizikovějším aktivům a rizikovějším měnám se může projevit také na ceně české měny. A spíše by jí potom mohla uškodit,“ dodal Brychta.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme