Vládu v Kyrgyzstánu převzala opozice

Kyrgyzské opozici se podařilo sestavit dočasnou vládu. Fungovat by měla šest měsíců. Do jejího čela se postavila bývalá ministryně zahraničí a sociálně demokratická šéfka opozice Roza Otunbajevová, která už oznámila rozpuštění parlamentu. Opozice převzala moc po středečních nepokojích, při kterých zahynulo na 70 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrant s vlajkou Kyrgyzstánu

demonstrant s vlajkou Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

Dav ve středu vyplenil prezidentovu rezidenci a v hlavním městě lidé zdemolovali budovu soudu, policie a centrálních úřadů. Devětapadesátiletá Otunbajevová už také vyzvala prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, kterému před pěti lety pomohla k moci, aby odstoupil. Je podle ní zodpovědný za korupci i za špatné financování země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přímo v Biškeku sleduje zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Jak z hlavního města Biškeku hlásí zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová, oproti včerejšku je situace klidnější. Ve městě se už nestřílí, ale znovu se tam shromažďují tisíce lidí.

„Mnozí jsou velice rozzlobení zejména na prezidenta Bakijeva a v tuhle chvíli se tu i - řekla bych - dorabovávají budovy, do nichž vyrazili demonstranti už včera. Lidé odnášejí všechno, co se dá, nábytek, ale třeba i květiny. Zjevně ta situace je velice křehká a vratká,“ uvádí z místa naše zpravodajka.

Prezident na útěku

S prezidentem Bakijevem chce opozice jednat o rezignaci, nicméně v tuhle chvíli není jasné, kde hlava státu je. Objevily se zprávy, že v jihokyrgyzském městě Oš nebo ve městě Džalalabad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslanec Bedřich Kopecký ve Světě o osmé Rádia Česko

„Pozice prezidenta Bakijeva je v tuto chvíli z hlediska současného vývoje v podstatě beznadějná. Nicméně prezident Bakijev se nebude chtít vzdát svých podílů na ekonomice Kyrgyzstánu. Je ale otázkou, do jaké míry bude schopen získat své stoupence tak, aby se mohl případně vrátit,“ podotkl odborník na oblast střední Asie Slavomír Horák z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na oblast střední Asie Slavomír Horák ve Světě o jedné.

Podle českého velvyslance v Kazachstánu Bedřicha Kopeckého, do jehož působnosti spadá i Kyrgyzstán, se objevily i zprávy, že prezident se může ještě pokusit situaci zvrátit.

„Nemám to ověřené, ta situace je ještě nejasná, ale jsou i takové možnosti, že Bakijev to ještě úplně nevzdal, že shromažďuje na jihu, odkud pochází, své příznivce. Což by mohlo vést k neblahému vývoji,“ řekl velvyslanec na Rádiu Česko.

Podle českého velvyslance je v tuto chvíli těžké odhadnout, zda opozice v Kyrgyzstánu má dostatečnou sílu a podporu na to, aby případnému prezidentovu pokusu o návrat zabránila.

„Samozřejmě asi bude hodně záviset na tom, na jakou stranu se postaví silové resorty, a nejenom jejich vedení, které bylo obsazeno Bakijevovými lidmi, ale především ti příslušníci. To je dost zásadní věc v případě, že by se Bakijev o něco takového pokusil,“ uvedl velvyslanec Kopecký.

Americká základna prý zůstane

Šéfka provizorní vlády Roza Otunbajevová už také potvrdila, že chce zachovat status quo americké základny v Manasu, kterou Spojené státy využívají jako hlavní překladiště pro dopravu amerického a spojeneckého vojenského materiálu do Afghánistánu.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme