Obchodní spor mezi USA a Čínou se může prohloubit

Hrozící obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou se zdá být alespoň pro tuto chvíli zažehnána. Přesto se někteří analytici domnívají, že spor ještě není u konce a může se prohloubit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

makléři

makléři | Foto: Milan Kopp, Jiří Hošek

Obě strany nicméně zatím od víkendu vysílají vstřícná diplomatická gesta. Zatím posledním z nich je dnešní neplánovaná cesta amerického ministra financí Timothy Geithnera do Pekingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl ve Světě o deváté.

Jejím cílem, podobně jako dalších už naplánovaných setkání, je najít kompromis v otázce čínské měny. Ta je podle Američanů výrazně podhodnocená, což dává nefér výhodu čínským exportérům.

Číňané ale podobná tvrzení odmítají a připomínají naopak výhody, které levné čínské vývozy pro svět znamenají.

Už od počátku sporu někteří experti připomínali, že jsou na sobě Amerika a Čína závislé, a že tak na otevřený střet nedojde. „Když se podívám na Američany, tak většina z nich nosí něco z Číny. A když se podívám na Číňany, tak většina z nich má kolem sebe nějaký výrobek z Ameriky,“ připomíná analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Michl ale přesto očekává, že dojde ještě k prohloubení sporu. „To nejhorší ještě není za námi a očekával bych, že se spor spíše prohloubí, než urovná,“ domnívá se analytik.

Nikdo nezná správnou hodnotu kurzu

Diplomacie může odvrátit hrozící konflikt, těžko ale něco udělá s nerovnováhou, kterou v globální ekonomice jüan působí.

„Velmi zajímavé je, jestli je vůbec čínská měna podhodnocena, nebo nadhodnocena. Nikdo přesně neví, jaká je správná hodnota kurzu. Výhoda pro Čínu je v tom, že může poměrně levně vyvážet, ale nevýhoda je, že dováží poměrně draho,“ připomíná Michl s tím, že pro všechny by tak bylo nejlepší nechat kurz volně plynout.

Ekonomové přesto mluví o tom, že jüan je podhodnocený o dvacet až čtyřicet procent vůči dolaru. „Na všechny takovéto informace se dívám s nadhledem. A prakticky je ani nečtu,“ řekl Aleš Michl.

Čína včera oznámila, že by už brzy mohla umožnit volnou směnu yuanu za ruský rubl a jihokorejský won. Dosud se s yuanem neobchoduje. „Myslím si, že to jsou jen obecné proklamace. Nedovedu si představit nic jiného, než že by to byl nějaký volný trh. Separovaný trh si vůbec nedokážu představit, jak by fungoval,“ dodává analytik Raiffeisenbank.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme