Státní dluh dál rychle roste

Státní dluh České republiky se od začátku roku do konce března zvýšil o téměř 39 miliard korun na 1 bilion 217 miliard 800 milionů korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí. Na každého obyvatele České republiky tak připadá dluh téměř 116 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu státního dluhu mluvila v odpoledním Radiožurnálu ekonomická redaktorka Jitka Hanžlová

Protože státní dluhu je přímo závislý na růstu deficitu státního rozpočtu, dá se předpokládat, že letos ještě poroste. A zatímco v prvním čtvrtletí byly nízké úroky z úvěrů u státních dluhopisů, teď budou růst i náklady na obsluhu dluhu. Záležet tak bude také na tom, jaký rating bude Česká republika mít.

Růst státního dluhu výrazně zrychlil během loňského roku v důsledku celosvětové finanční krize. Ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík upozorňuje, že pokud nepřijmeme zásadní reformy, bude se zadlužení státu i nadále výrazně zvyšovat.

„Bohužel nebyly provedeny základní restrukturalizační změny a tak zadlužování bude pokračovat ještě rychlejším tempem. Může se stát, že na konci roku náš deficit překročí bilión třistapadesát miliard korun, což bude znamenat možná i překročení hranice čtyřicet procent celkového dluhu ve vztahu k hrubému domácímu produktu,“ řekl Ševčík.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme