Dluhopisy jsou pro investory atraktivním zbožím

Některé české firmy vloni sáhly k nezvyklému kroku. V době, kdy banky jen neochotně půjčují peníze, vydaly vlastní dluhopisy. Historicky poprvé takto peníze získaly například státní firmy České dráhy a Letiště Praha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Jak upozornil deník E15, vloni vydaly české firmy dluhopisy v celkové hodnotě 54 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2008 jde o objem zhruba dvojnásobný.

Podle ekonoma české pobočky Citibank Jaromíra Šindela hledaly firmy právě v rámci vydávání dluhopisů nový zdroj financování.

Přehrát

00:00 / 00:00

České firmy vydaly za uplynulý rok dluhopisy v celkové hodnotě 54 miliard korun. Téma pro ekonoma české ponočky Citibank Jaromíra Šindela.

„Je to příznačné pro danou ekonomickou fázi, kterou doprovází nižší objem poskytování bankovních úvěrů,“ řekl Šindel Rádiu Česko.

V souvislosti ze stále existujícími dopady krize lze logicky očekávat, že firmy budou dluhopisy ve větším množství vydávat i letos, což potvrzuje i Šindel.

„Jestliže navíc dojde k oživení dluhopisového trhu, lze očekávat, že zmíněný trend bude přetrvávat dlouhodoběji. Pro firmy je také jednodušší shánět prostřednictvím dluhopisů prostředky právě na burze. Obzvlášť, když potřebují financovat rozsáhlejší projekty,“ vysvětlil ekonom Citibank

Rozhoduje kredibilita

Portfolio investorů, kteří dluhopisy kupují nebo s nimi dále spekulují, je široké. „Jedná se jak o investory zahraniční, tak i domácí. Častým kupujícím jsou i privátní bankovní domy,“ upřesnil Šindel.

Celkově jsou na českém trhu v oběhu objem dluhopisy za skoro 1,5 biliónů korun. Většinu, 981 miliard korun, představují státní dluhopisy. O tom, jaké dluhopisy jsou pro investory atraktivní rozhoduje podle ekonoma Citibank hlavně kredibilita klientů.

„Například dluhopisy s většinovou státní účastí přitahují i konzervativnější investory. Právě takové dluhopisy slibují obecně vyšší výnosnost. Dluhopisy soukromých subjektů mohou slibovat až dvojnásobnou výnosnost původní hodnoty,“ uzavřel Šindel.

Lukáš Vincourek, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme