Soud vynesl první podmíněný trest za perzekuci sedláků v padesátých letech

U Okresního soudu v Olomouci padl první podmíněný trest za perzekuci sedláků v padesátých letech. Bývalého předsedu Místního národního výboru v Brníčku u Uničova Ladislava Nakládala potrestal dvouletou podmínkou za zneužití pravomoci veřejného činitele. Rozsudek zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Comstock Images

Soud došel k závěru, že Nakládal se podepsal pod výměr o vystěhování rodiny sedláka a bývalého legionáře Jiřího Nohavičky. Stalo se to v rámci takzvané Akce kulak, která probíhala v Československu v letech 1951 až 1953.

„ Akce kulak byla prováděna na počátku 50 let na základě jakési tajné dohody ministerstev bezpečnosti, spravedlnosti a vnitra. Na jejím základě docházelo k tvrdým postihům sedláků. Byly vynášeny třeba i dvacetileté tresty a dokonce i tresty smrti,“ přiblížila na Rádiu Česko historička z Ústavu pro studium totalitních režimů Anna Macourková.

Přehrát

00:00 / 00:00

U soudu v Olomouci padl první podmíněný trest za perzekuci sedláků v padesátých letech. Téma pro Helenu Berkovou na Rádiu Česko.

Dodala, že kolektivizace v někdejším Československu vycházela ze sovětských vzorů. „Vzor sovětského svazu je zřejmý i obecně v procesech 50 let. Dokonce tady od roku 1949 působili i sovětští poradci,“ uvedla historička.

Jak podle tisku uvedli vyšetřovatelé Nakládalova případu, Místní národní výbor v Brníčku nejdříve rozhodl, že Nohavičkův statek se musí stát součástí vznikajícího zemědělského družstva.

Komunisté Nohavičkovi nejprve zabavili část dobytka a pod záminkou neplnění vysokých dodávek mu uložili pokutu. Tu ovšem takzvaný kulak nemohl splatit, protože mu zablokovali jeho účet. Komunistická justice jej pak poslala do vězení. V době, kdy si odpykával trest v brněnské věznici, v prosinci 1951, došlo k násilnému vystěhování jeho rodiny.

Rozhodnutí Okresního soudu v Olomouci, který vynesl vůbec první trest za násilnou kolektivizaci, uvítala 86letá snacha sedláka Nohavičky, Jarmila Nohavičková. V prosinci roku 1951 musela ze statku odejít se dvěma malými dětmi. Sedmaosmdesátiletý Nakládal k soudu nepřišel. Jeho obhájci nevyloučili, že se proti verdiktu odvolají.

Helena Berková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme