Kolektivní vyjednávání ve Škoda Auto skončilo, stávka nebude

Zaměstnanci Škoda Auto budou mít od dubna vyšší mzdy o 2,7 procenta. Odbory se na tom dnes dohodly s vedením firmy. Hrozba stávky je tak po měsících jednání zažehnána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

Za duben dostanou zaměstnanci navíc jednorázovou platbu 10 tisíc korun. Firma také zvýší zaměstnancům penzijní připojištění o padesát korun měsíčně.

Podle motoristického publicisty Vladimíra Rybeckého ale hrozba stávky nebyla tak vážná: „Šlo o úpravu desetin procent v rámci kolektivních smluv. Spíše došlo k větší medializaci celé záležitosti,“ řekl Rybecký ve Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjednávání odborářů Škody Auto skončilo. Téma pro motoristického publicistu Vladimíra Rybeckého.

Ústupek v podobě růstu platů o 2,7 procenta nicméně podle Rybeckého může být hůře vnímán v Německu, konkrétně v koncernu Volkswagen. „Pro budoucí rozhodování o umístění výroby to není pro vedení společnosti nejlepší signál. Práci na produktech samozřejmě zmíněné opatření prodraží. Už nyní přesunul koncern výrobu nejmenovaného vozu do Bratislavy, a to právě kvůli zvýšeným nákladům na výrobu v ČR,“ upřesnil Rybecký.

Kolektivní vyjednávání provázelo po celou dobu přísné informační embargo. Ani jedna ze stran se k němu nechtěla vyjadřovat.

Jedno z nejbouřlivějších vyjednávání zažila největší česká automobilka před třemi roky. Odboráři tenkrát k prosazení svých požadavků použili několikahodinovou stávku.

Škoda Auto patří k největším zaměstnavatelům v Česku, má asi 25 tisíc pracovníků. Průměrná mzda dělníků dosud byla 26 a půl tisíce korun, po uzavření nové smlouvy by měla vzrůst zhruba o tisícovku měsíčně.

Igor Maňour, Renáta Prátová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme