Kyrgyzský prezident údajně odmítá rezignovat

Kyrgyzská opozice má moc pevně ve svých rukou. Tvrdí to sociální demokratka Roza Otunbajevová, která se po včerejších krvavých protestech opozice postavila do čela přechodné vlády. Podle agentury Reuters nicméně prezident Kurmanbek Bakijev odmítá rezignovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střety demonstrantů s policií v ulicích kyrgyzského Biškeku

Střety demonstrantů s policií v ulicích kyrgyzského Biškeku | Foto: AFP

Bývalá šéfka diplomacie rozpustila parlament a také vyzvala prezidenta Bakijeva, který z Baku uprchl zřejmě na jih země, aby odstoupil z funkce. Zatím se tak nestalo. Bakijev se navíc údajně na jihu Kyrgyzstánu snaží shromáždit své stoupence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Kyrgyzstánu je zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová.

„Opozice rozpustila parlament a chce dovést zemi v příštích šesti měsících k demokratickým volbám. Opoziční vláda už také jmenovala nové ministry, kteří by nyní měli zajistit to, aby skutečně všechny síly byly pod kontrolou,“ popisuje přímo z hlavního města Kyrgyzstánu Biškeku zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Opozice také slíbila, že už zajistí klid ve městě. Nový ministr vnitra tvrdí, že ozbrojené síly přešly na stranu opozice. „Opozice také znovu vyzvala k rezignaci prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, který podle ní musí okamžitě odstoupit, protože jeho vláda nese zodpovědnost za smrt desítek lidí,“ řekla Kabrhelová.

Jestli má opozice skutečně všechny složky bezpečnostních sil pod kontrolou, se ukáže až v nejbližších hodinách. Prezident z Baku utekl a zřejmě se nachází na jihu země, odkud pochází a kde má silnější podporu.

Zatímco agentura fergana.ru zveřejnila zprávu, že Bakijev je připraven k rezignaci, agentura Reuters tvrdí opak. Podle ní Kurmanbek Bakijev rezignaci odmítá.

Na situaci v Kyrgyzstánu reagovala řada zahraničních politiků. Země měla také tradičně dobré vztahy s Ruskem. „Roza Otunbajevová telefonovala s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Podle jeho mluvčího je důležité, že Putin s Otunbajevovou jednal, čímž její vládu do jisté míry uznává,“ podotkla zpravodajka v Kyrgyzstánu.

Lenka Kabrhelová, Michaela van Erne, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme