Kyrgyzská opozice vytvořila dočasnou vládu, prezident odmítl rezignaci

Den po krvavém protivládním povstání v Kyrgyzstánu opozice potvrdila, že drží moc v zemi ve svých rukou. Při demonstracích namířených proti prezidentovi Kurmanbeku Bakijevovi zemřelo nejméně 75 lidí, stovky dalších byly zraněny. Podle opozice Bakijev zatím nerezignoval a údajně se na jihu země snaží shromáždit své stoupence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v kyrgyzské metropoli Biškeku

Nepokoje v kyrgyzské metropoli Biškeku | Foto: AFP

V Biškeku se po dramatických středečních událostech situace uklidnila, rabování ale nadále pokračuje. Tisíce lidí celý den plnily centrum města. Drtivá většina demonstrantů žádá okamžitou rezignaci prezidenta, kterého před pěti lety vynesla k moci podobná vlna nepokojů.

„Bakijev musí okamžitě odejít, jen kradl a nic dobrého naší zemi nepřinesl. Po pěti letech je před námi nulová perspektiva, země prorostlá korupcí, děti, které vystudují školy, se nemají kde uplatnit, lidé žijí jak nuzáci," řekla Českému rozhlasu před vyrabovanou budovou kyrgyzské vlády 44letá učitelka Lola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Biškeku popsala v Ozvěnách dne moskevská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová.

„Nemáme práci, a nemáme ani peníze, jen se zvyšují ceny a činovníci si plní kapsy na náš účet, všechny by je měli postavit před soud," dodal 43letý nezaměstnaný elektrikář Melis.

Rozhořčený dav i dnes pokračoval v rabování vládních budov. Lidé v Biškeku se obávají, že pokud ve městě nepřevezmou kontrolu bezpečnostní síly, se setměním se – opět jako v noci na čtvrtek - stanou terčem i obchody a podniky. Až na výjimky v centru města zůstávají všechny preventivně zavřené.

Opozice tvrdí, že má situaci pod kontrolou

„Zavedeme přísná opatření, aby se rabování předešlo. Pracujeme na tom, aby ozbrojené složky normálně fungovaly," ujišťovala novináře v přeplněné konferenční místnosti vyrabovaného parlamentu opoziční vůdkyně, sociální demokratka a někdejší ministryně zahraničí Roza Otunbajevová.

Podle ní není tradice kyrgyzského národa, bít se za svá práva každých pět let na náměstí. „Naše demokracie prochází dynamickým vývojem, to, co se stalo včera, byla odpověď na to, jak celou dobu postupovala vláda a prezident Bakijev,“ uvedla opoziční vůdkyně s tím, že opozice sestavila přechodnou vládu, která povede zemi k volbám příštích šest měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další podrobnosti k vývoji nepřehledné situace v Kyrgyzstánu přiblížila zpravodajka Lenka Kbarhelová také v pořadu Stalo se dnes.

Kabinet podle ní má situaci v zemi plně pod kontrolou a jmenoval už nové ministry vnitra a obrany. I přes opakovaná ujištění o tom, že má opozice situaci pevně v ruce, ale vládne v Biškeku nejistota.

Opoziční lídři sice tvrdí, že mají ozbrojené síly pod velením, jejich vrchní velitel - prezident Bakijev ale stále zůstává ve funkci. Mnozí lidé se tak obávají dalšího násilí, pokud by se mu podařilo mobilizovat příznivce na jihu země - kam se údajně uchýlil.

Bakijev rezignovat nehodlá

Jak uvedla zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová, podle posledních informací prezident poprvé promluvil pro média. Poskytl rozhovor ruské rozhlasové stanici Echo Moskvy, kde připustil, že je na jistém místě na jihu země, odkud pochází.

„Zároveň řekl, že nehodlá to místo opustit, a že nehodlá ani rezignovat, k čemuž ho vyzývá opozice. Připustil, že ztratil kontrolu nad bezpečnostními silami, ale zároveň dosud nepřiznal porážku a ani ji přiznat nehodlá,“ uvedla v Ozvěnách dne z Kyrgyzstánu zpravodajka ČRo.

USA i Rusko mají v Kyrgyzstánu vojenské základny

V Kyrgyzstánu mají letecké vojenské základny Rusové i Američané. Podle zpravodajky se proto mezi analytiky spekuluje o tom, jestli demonstraci či protivládní protesty nemohla spustit jedna či druhá strana.

„Obě země se v Kyrgyzstánu přetahují o vliv. Základna USA v Manasu je klíčová pro zásobování spojeneckých vojsk v Afghánistánu. Roza Otunbajevová řekla, že co se týče dohody, která umožňuje USA základnu využívat, zůstane status quo. Některé otázky ale podle ní mohou být probrány znovu,“ uvedla Kabrhelová v pořadu Stalo se dnes.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme