Spor belgických Vlámů a Valonů bude řešit Evropská komise

Údajnou diskriminaci frankofonních obyvatel Belgie bude prověřovat Evropská komise. Musí řešit stížnosti na praktiky starostů některých obcí v těsném sousedství Bruselu. To je na rozdíl od metropole vlámské a mluví se tam nizozemsky. Starostové prý brání frankofonním zájemcům v nákupu nemovitostí, aby zachovali jazykovou čistotu vlámského regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na břehu kanálu

na břehu kanálu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Dostali jsme dvě stížnosti na porušení základních svobod zaručených evropskými smlouvami. Především jde o získávání soukromého majetku,“ potvrdila mluvčí eurokomisaře pro vnitřní trh Chantal Hughesová.

Komise může přezkoumat, jestli ve vlámských obcích neupírají některým občanům Unie právo svobodně si vybrat místo pobytu. Jestli jiné, než nizozemsky mluvící občany nediskriminují.

Podle zjištění vlámské televize VRT měli starostové tří obcí přiléhajících k Bruselu dohodu s developery, že nebudou prodávat byty a domy nevlámským zájemcům. Podle mluvčí Hughesové bere Evropská komise stížnosti zcela vážně.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme