V Kyrgyzstánu panuje po krvavých protestech napjatá atmosféra

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev hodlá zůstat ve funkci i přes sílící hlasy volající po jeho rezignaci. Při krvavých protestech v Biškeku ve středu zemřelo 75 lidí, na tisíc dalších bylo zraněno. Bakijev ale v rozhovoru pro ruskou stanici Echo Moskvy uvedl, že porážku nepřiznává, i když má situaci v zemi nyní podle svého tvrzení v rukou opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v kyrgyzské metropoli Biškeku

Nepokoje v kyrgyzské metropoli Biškeku | Foto: AFP

„Prezident by měl odejít, a to okamžitě. Vždyť je zodpovědný za smrt všech lidí, kteří ve středu zemřeli," říká v davu demonstrantů v centru Biškeku čtyřiačtyřicetiletý mechanik Samat.

Korupce, prohlubující se finanční problémy a dramatické sociální dopady vyhnaly do ulic tisíce nespokojených kyrgyzských obyvatel. V rozhořčení rabovaly a plenily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vidí situaci obyvatelé kyrgyzského Biškeku, zjišťovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Symbolem toho, jak hluboko sahá zlost na vládní elitu, se kromě několika vypálených vládních budov stal i dům patřící synovi prezidenta Bakijeva Maximovi.

Právě jeho mnozí obyvatelé středoasijské země považují za symbol korupce, klientelismu a nenasytnosti činovníků, kteří se podle obyvatel celá léta obohacovali na cizí úkor.

Mnozí místní se zjevně cítí v právu vzít si, „co národu patří", a tak z nedávno ještě honosného, teď už vypáleného domu mizí úplně všechno: zbytky okapů, kachlíky z koupelny, pár dobrovolníků dokonce nelení a vykopává stromky ze zahrady.

„Je to tak absurdní, že se tomu snad až musím smát," říká čtyřicátnice Gulnura. „S rabováním samozřejmě nesouhlasím, ale to, co se děje, jen ukazuje, kam až nás vláda Kurmanbeka Bakijeva dovedla. Až na samou mez.“

Na druhou stranu se ale říká, že národ má jen takovou vládu, jakou si zaslouží. „Možná jsme měli dospět mnohem dřív," zamýšlí se elegantní žena.

Střídání stráží skrz revoluce

V případě Kyrgyzstánu, přinejmenším jeho prezidenta, ale očividně platí ještě i jiné pořekadlo: Čím jeden zachází, tím také schází. Před pěti lety prezidenta Bakijeva vynesly k moci právě takové protesty, které teď volají po jeho odchodu. Stává se snad v Kyrgyzstánu ze střídání stráží skrze revoluce zvyk?

Novinář Kubat Otorbajev vrtí hlavou. Podle až do včerejška šéfa místní redakce Rádia svobodná Evropa, nyní čerstvého ředitele prvního kanálu kyrgyzské televize jsou radikální nálady výsledkem let neřešených problémů:

„Podle mne lidé nestojí o takhle dramatické změny ve chvíli, kdy mají dost jídla, práce a jsou zabezpečení. Ale když ani jedno z toho nemají, děje se přesně to, co teď.“

„V Kyrgyzstánu stále více lidí tísní zhoršující se sociální a ekonomické podmínky. Máme evropské ceny, ale kyrgyzské výplaty, a mnozí lidé se ocitli v krajní situaci, kdy nemají co ztratit," varuje Kubat Otorbajev, který ale stejně jako tisíce lidí v ulicích stále věří, že tahle revoluce obrátí chod věcí k lepšímu.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme