Obama krátce jednal s Klausem, pak odletěl z Prahy

Návštěva Baracka Obamy v Praze skončila. Americký prezident po půl jedenácté nastoupil do speciálu Air Force One a odletěl do Spojených států. Před tím na Hradě krátce jednal se svým českým protějškem Václavem Klausem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama naposledy zamával a nastoupil do letadla.

Barack Obama naposledy zamával a nastoupil do letadla. | Foto: Tomáš Adamec

Půlhodinová pracovní schůzka Klause a Obamy, které se zúčastnily i národní delegace včetně premiéra Jana Fischera, byla poslední akcí spojenou se summitem USA - Rusko.

Na rozdíl od čtvrtka se Obamův příjezd obešel bez uvítacího ceremoniálu na nádvoří Hradu. Václav Klaus po setkání řekl, že s Barackem Obamou zhodnotili uplynulé tři dny jako úspěšné.

„Hodnotíme to tak my, hodnotí to tak i oba prezidenti, kteří tady byli, a myslím, že to hodnotí i světový tisk. Takže jsem rád, že se nám podařilo, aby se tato akce odehrála právě v Praze,“ uvedl český prezident, který summit hostil.

S Obamou mimo jiné hovořili o novém americkém velvyslanci v Česku. Podle Klause už ho Američané oficiálně české straně navrhli. Jméno s ohledem na protokol prozradit nemohl, řekl nicméně, že tento člověk byl v americké delegaci během Obamova pobytu v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brífing prezidenta Václava Klause po jednání s Barackem Obamou sledoval reportér Martin Dorazín

Tématem jednání byla i mise v Afghánistánu. Klaus a Fischer americké straně vysvětlili „složitost politického procesu v Česku“ v souvislosti se snahou vlády reagovat na žádost USA o posílení české účasti v misi.

„Bylo rozuměno tomuto vysvětlení, že Senát schválil posílení, že Poslanecká sněmovna před volbami nemá sílu, aby cokoliv takového schválila, čemuž oni dobře rozumějí,“ konstatoval Klaus.

Jednalo se rovněž o investicích do české ekonomiky a dostavbě jaderné elektrárny Temelín, o níž má zájem americká firma Westinghouse a ruský Atomstrojexport. Obama dnes podle Klause téma Temelínu sám otevřel.

„Americká strana by byla velmi ráda, kdyby v tom bylo něco pozitivního učiněno. Tak jsem říkal: Doufejme, že nabídka Westinghouse bude dostatečně cenově zajímavá,“ vysvětlil prezident.

Zájem o dostavbu Temelína podle něj zmínil v Praze i ruský prezident Dmitrij Medveděv. Klaus zdůraznil, že ani Obama ani Medveděv v této otázce netlačili „větším způsobem, než by bylo přijatelné a férové“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký novinář žijící v Praze Eric Best v Ozvěnách dne.

Barack Obama ihned po schůzce odjel z Pražského hradu na ruzyňské letiště. Svou druhou návštěvu Česka ukončil asi o 40 minut dřív, než se původně předpokládalo. Z Prahy zamířil speciálem Air Force One do Washingtonu.

Pro Českou republiku je návštěva obou prezidentů v Praze významnou událostí. „Ale měli bychom se také dívat na to, co to dlouhodobě znamená pro Ameriku. A tam jsem méně optimistický. Myslím si, že je to součást poklesu Ameriky,“ poznamenal k návštěvě prezidentů americký novinář žijící v Praze Eric Best.

Martin Dorazín, Martin Hromádka, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme