Kyrgyzský prezident odmítá odstoupit, opozici nabízí dialog

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev odmítá opustit funkci i přes sílící výzvy k rezignaci. Opoziční dočasné vládě, která po masivních demonstracích nahradila jeho administrativu, ale nabízí dialog. Při protestech ve středu v Biškeku zemřelo 75 lidí, tisíc dalších bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyrgyzstán drží smutek za oběti nepokojů

Kyrgyzstán drží smutek za oběti nepokojů | Zdroj: ČTK

Kurmanbek Bakijev zůstává podle svého tvrzení v jižní části země, přesné místo svého pobytu ale nechce zveřejnit. Nehodlá ani přiznat porážku, i když opozice má podle svého tvrzení pod kontrolou ozbrojené síly.

Bakijev v rozhovoru pro ruskou službu BBC odsoudil demonstrace a uvedl, že se stále cítí být legitimním prezidentem. Připustil nicméně možnost rozhovorů s provizorní vládou vedenou opoziční vůdkyní Rozou Otunbajevovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kyrgyzstánu na místě sleduje zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Situace v hlavním městě Biškeku se podle zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové už uklidňuje, i když v noci ještě byla slyšet ojedinělá střelba. Policie čelila stovkám lidí, kteří se snažili znovu rabovat.

„Situace se skutečně zlepšuje. Teď přes den je to zcela zřetelně vidět, protože dnes je tady skutečně volnější atmosféra, je vidět, že už není tak napjatá. Lidé se stále shromažďují v centru města na hlavním náměstí, ale už jde spíše o pietní akce, protože dnes je den pohřbu všech obětí protestů,“ přiblížila na Rádiu Česko atmosféru v kyrgyzském hlavním městě naše zpravodajka.

Nový ministr vnitra v dočasné vládě tvrdí, že má podporu bezpečnostních i ozbrojených sil, které se dle něj přidaly na stranu opozice. To je pro další vývoj v zemi klíčová věc, protože se hodně spekulovalo o tom, nakolik prezident Bakijev ještě může situaci zvrátit ve svůj prospěch. Expertům se to ale v tuto chvíli zdá spíš nepravděpodobné.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme