Průmyslu se zvolna začíná dařit, nezaměstnanost klesá

Česká ekonomika pokračuje v postupném oživování. I nadále ale platí, že na této cestě klopýtá. Potvrzuje to kolekce zveřejněných makrodat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Z nich vyplývá, že průmysl v únoru meziročně posílil o sedm procent, meziměsíčně ale došlo k poklesu o 0,3 procenta. Stavebnictví si připsalo meziměsíční pokles o 0,1 procenta a meziroční propad o 24 procent.

I proto se spotřebitelské ceny v březnu v porovnání s předchozím měsícem zvýšily jen o 0,3 procenta. To znamená, že ani překvapivý březnový pokles nezaměstnanosti na úroveň 9,7 procenta na inflaci neměl příliš výrazný vliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Petr Dufek ve Světě o deváté Rádia Česko vysvětlil nově zveřejněné statistické údaje z oblasti průmyslu, ekonomiky a nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost bude zřejmě klesat i nadále

Ze zveřejněných dat jsou podle analytika ČSOB Petra Dufka nejzajímavější dva údaje, a to míra nezaměstnanosti a výsledky průmyslu. Na poklesu nezaměstnanosti se, jak řekl pro Rádio Česko, projevily hlavně sezónní práce.

Ty by také podle očekávání měly přinést ještě další pokles nezaměstnanosti ve stavebnictví, zemědělství a ve službách. Trend má údajně pokračovat do léta, kdy se na trh práce dostaví absolventi škol. Naopak nárůst nezaměstnanosti se dá očekávat v závěru roku. Neměl by ale překročit deset procent, soudí analytik Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější statistiky zhodnotila v Ozvěnách dne analytička Raiffeisen bank Helena Horská

Na rychlejší růst cen by pokles nezaměstnanosti neměl mít vliv, protože spotřebitelé dosud mají nízká očekávání, bojí se růstu nezaměstnanosti a vidí, že mzdy stagnují, takže jejich ochota utrácet a tlačit poptávku vzhůru je nízká. „Spíš si myslím, že se dočkáme zlevnění řady spotřebního zboží,“ předpověděl Petr Dufek.

Centrální banka může ponechat úrokové sazby většinu letošního roku beze změny. Česká národní banka udržuje nízké úrokové sazby tak, aby podpořila ekonomiku, ale dělá to jen nepřímo. Hlavním problémem české ekonomiky je nedostatek zakázek, především zahraničních.

„Části průmyslu se už v tuto chvíli daří, nicméně jsou tady ještě pořád obory orientované na spotřebitelskou poptávku, kde nárůst poptávky ještě nepociťují. Celkový trend zlepšení výsledků průmyslu uvidíme v závěru letošního roku a především v roce následujícím,“ odhadl Dufek.

Analytička Raiffeisen bank Helena Horská v Ozvěnách dne připomněla, že na pokles nezaměstnanosti měly březnu vliv sezónní práce ve stavebnictví a zemědělství, ale i oživení některých průmyslových odvětví růstem zakázek ze zahraničí.

Roman Chlupatý, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme