Turečtí imámové požadují větší nezávislost na vládě

Turečtí imámové usilují o větší moc a nezávislost na vládě. Od dob Kemala Atatürka je tamní církev podřízena státu, to ale chtějí muslimští duchovní změnit. 110 000 imámů požaduje mimo jiné částečnou politickou imunitu a více peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Istanbul, Turecko

Istanbul, Turecko | Foto: Klára Stejskalová

V parlamentu nyní čeká na schválení zákon, který imámům toto vše zaručuje. Zároveň by ale podle návrhu měl být nejvyšší sunnitský náboženský úřad Diyanet podřízen premiérovi, což se duchovním nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postavení imámů v Turecku přiblížil na Rádiu Česko Michal Thim z Asociace pro mezinárodní otázky

Imámové jsou obecně velmi uznávaní, vzdělaní učitelé koránu V sekulárním Turecku je ale jejich postavení odlišné od jiných zemí, vysvětlil na Rádiu Česko Michal Thim z Asociace pro mezinárodní otázky.

„V Turecku je imám vlastně státní úředník. Je v uvozovkách vychováván v úřadu, který je kontrolován státem, je to byrokratický aparát a je placený jako státní úředník.“

Turečtí imámové teď podle Michala Thima požadují, aby se na ně vztahovala obdobná imunita, která chrání poslance při projevech ve sněmovně.

„Oni chtějí, aby byli chráněni před nějakým politickým trestem za to, co řeknou při těch mších. Zdůvodňují to tak, že ta pravidla, jak jsou nastavená teď, jim prakticky znemožňují mše vykonávat. A protože by jako státní úředníci mohli být za některé výroky trestáni, chtějí v tomto směru imunitu,“ uvedl Thim.

Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme