Zážitky na pokraji smrti může vyvolávat oxid uhličitý

Mystické zážitky ze stavu klinické smrti mohou mít podle nové studie až banální vysvětlení: zvýšenou hladinu oxidu uhličitého, který způsobuje halucinace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pokraji smrti...

Na pokraji smrti... | Foto: Stockbyte

Záblesky světla, tunely do neznáma, pocit klidu a míru i tajemné hlasy – to jsou zážitky, které někdy popisují lidé, kteří se ocitli na samém pokraji smrti. Mnohé lidí taková zkušenost přesvědčí o tom, že po smrti může následovat něco dalšího. Odborníci ale hovoří spíš o nedostatečném zásobení mozku kyslíkem. I podle nejnovější studie ukazuje, že celé mystérium se dá vysvětlit velmi prozaicky.

Slovinští lékaři sledovali 52 lidí, kteří přežili zástavu srdce a 11 z nich přitom popisovalo zážitky z prahu smrti. Tito pacienti se lišili pohlavím, věkem, mírou strachu ze smrti i náboženským přesvědčením. Rozdíly existovaly i v délce jejich zotavení a podaných lécích. Jediné, co tito lidé měli kromě zástavy srdce společného, byla abnormálně zvýšená hladina oxidu uhličitého v krvi. Jiné studie už oxid uhličitý spojily s výskytem zrakových halucinací. Například lidé, kteří žijí ve vysokých nadmořských výškách, mívají podobné halucinace jako ti, kteří prodělali klinickou smrt. Vědci se proto domnívají, že na celé záhadě zážitků z klinické smrti se mohou podílet docela banální molekuly oxidu uhličitého.

Celý fenomén ale oxidem uhličitým vysvětlit nelze: není například jasné, proč jsou k zážitkům náchylnější mladší lidé, lidé, kteří se obávají smrti, nebo ti, kteří už jednu podobnou zkušenost měli.

Zdroj: New Scientist, Critical Care

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme