Bavorsko se domáhá likvidace českého vydání Mein Kampfu

Žalobu na ochranu autorských práv k Hitlerově knize Mein Kampf řešil pražský městský soud. Šedesát pět let od smrti nacistického vůdce je stále držitelem práv k jeho výtvoru svobodný stát Bavorsko, který odmítá, aby se propagandistický pamflet v jakékoliv podobě vydával.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Spor se týká tří různých variant Hitlerovy knihy, které se na pultech českých knihkupců v minulých letech objevily. Jeden z klonů byl k dostání v řetězci Levné knihy, který donedávna spadal pod žalované nakladatelství KMa.

Jeho zástupce ale dnes k soudu nepřišel a jednání tak muselo být odročeno na neurčito. Advokátka bavorského ministerstva financí Petra Schinnenburgová v žalobě požaduje stažení veškerého nákladu Mein Kampfu.

„Kniha byla vydána s tím, že byla rozkouskována a byly do ní vloženy texty, které nemají žádného významu. Šlo o to, vydat jenom Mein Kampf, ačkoli vydavatel věděl, že nemá autorská práva,“ tvrdí Schinnenburgová.

Podobně nekompromisně se bavorský úřad staví k jakémukoliv publikování této ideologické bible nacistického teroru i v dalších zemích. Naposledy mu daly zapravdu polské soudy.

Za pět let knihu může vydat kdokoli

Za pět let ale Bavorsko o možnost střežit Hitlerova autorská práva přijde. Jejich platnost totiž vyprší 70 let po smrti autora. Nacistický vůdce spáchal sebevraždu 30. dubna 1945.

Na okamžik ukončení ochrany autorských práv čekají jak historici, tak neonacisté. Mnichovští vědci by rádi vydali vědeckou reedici pro pochopení nacistické éry. A chtějí to stihnout dřív než se příležitosti chopí krajní pravice.

V Česku byl nekomentovaný překlad knihy Mein Kampf publikován naposledy v roce 2000. Jeho vydavatel Michal Zítko skončil u soudu kvůli obvinění z podpory nacistického hnutí. Nejvyšší soud ho ale následně zprostil viny.

Igor Maňour, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme