Odbory mají nového předáka. Předsedou ČMKOS je Jaroslav Zavadil

Novým předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů se stal Jaroslav Zavadil. Jako jediného kandidáta na post po Milanu Štěchovi ho zvolili delegáti odborového sjezdu, který začal v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS.

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS. | Foto: Tomáš Adamec

Zavadil povede odboráře příští čtyři roky. Do čela odborů ho zvolilo 337 z 370 delegátů pražského odborového sjezdu. Zavadil byl doposud prvním místopředsedou Českomoravské konfederace odborových svazů a na politice jejího vedení se tedy aktivně podílel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Zavadil chce prosadit razantnější politiku.

Čím se od sociálně demokratického senátora Milana Štěcha liší, je to, že není členem žádné politické strany a proto, jak říká, může tlouct doprava i doleva.

Co se ale změní určitě, a to na sjezdu zaznívá ze všech stran, bude forma komunikace. Zatímco Štěch je považován za diplomata, Zavadil je typem razantnějšího lídra.

Odcházející předseda Milan Štěch by si přál, aby Zavadil navázal na jeho práci. „On je velice akční, to, co má na srdci, má na jazyku. Přál bych mu, aby našel cestu i k dalším lidem, kteří rozhodují v této zemi o postavení zaměstnanců,“ řekl Štěch.

Sám Zavadil už také to, že přitvrdí, avizoval, protože situace si to prý vyžaduje. „Rozhodně naše vystupování, a já si myslím, že to bylo už za kolegy Štěcha, bude razantnější. Budeme chtít trvat na našich stávajících standardech a samozřejmě proto budeme používat veškeré prostředky,“ řekl nový předseda Zavadil

„Nechci teď mluvit o stávkách. Domníváme se, že je potřeba hledat cestu v parlamentní demokracii, v trpělivém vyjednávání. Samozřejmě někdy i razantnější, protože na české politické scéně, platí to spíš o pravici, komunikace není. Oni se nechtějí s námi bavit. Pak se budou muset používat jiné prostředky,“ dodal Jaroslav Zavadil.

Posty místopředsedů obsadily dosavadní místopředseda Odborového svazu pracovníků školství Václav Pícl a Radka Sokolová z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Václav Pícl na přání odborářů z odborového svazu Kovo pozastavil své členství v ČSSD.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme