Egypt chce vrátit památky, které jsou v cizích muzeích

Egypt nekompromisně požaduje vrácení památek, artefaktů a jiných historických předmětů ze světových muzeí. Tyto požadavky hlasitě na probíhající mezinárodní konferenci v Káhiře formuloval známý egyptský ochránce památek Zahí Havás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Busta egyptské královny Nefertiti

Busta egyptské královny Nefertiti | Foto: licence Public Domain (eng)

Zahí Havás je hybatelem celé konference a iniciativy, kterou dlouhodobě vyvíjí. Na konferenci se sešli zástupci pětadvaceti zemí. Předními přestaviteli byly Řecko, Itálie, Čína a Peru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Čro v Káhiře Štěpán Macháček v pořadu Stalo se dnes.

Egyptský ochránce památek se snaží navrátit do Egypta artefakty, které jsou dnes v evropských nebo světových muzeích. Egypťané jsou totiž přesvědčeni, že by měly zaujímat místo v jejich vlastních muzeích.

Mnoho předmětů se do evropských muzeí dostalo například v koloniální době. Některé ovšem také instituce vykoupily od různých překupníků. Zahí Havás si je vědom, že bude potřeba rozlišit původ jednotlivých artefaktů.

Nejznámějšími předměty, které chce Egypt vrátit, jsou Rosettská deska z Britského muzea v Londýně nebo busta královny Nefertiti z berlínského Nového muzea. Jedná se ovšem o předměty u kterých je dost pochybné, že by se do Egypta vrátily.

Za posledních několik let se do Egypta již navrátilo zhruba pět tisíc menších předmětů. O české sbírky zatím egyptská strana příliš velký zájem nejevila.

Martin Dorazín, Štěpán Macháček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme