Před 40 lety se rozpadli Beatles, zájem o jejich sklady dosud neutichl

Před 40 lety se přepsaly hudební dějiny. Legendární liverpoolští brouci totiž 10. dubna 1970 oznámili konec své kariéry. Ani po tak dlouhé době ale nepřestaly být Beatles fenoménem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byli to obyčejní kluci s láskou k hudbě. Jejich neuvěřitelný příběh se začal psát koncem 50. let v anglickém Liverpoolu. Za svou společnou existenci dosáhli na hudební scéně John, Paul, George a Ringo snad všech myslitelných úspěchů a s více než miliardou prodaných desek se stali i komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob.

Jejich slavná píseň Yesterday se navíc stala nejhranější skladbou na světě. Beatles se také podařilo v roce 1964 přenést "beatlemanii" i do Spojených států, kde prý vedle jejich slávy "blednul" i úřadující král rokenrolu Elvis Presley.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu 40. výročí rozpadu legendárních Beatles se na Radiožurnálu věnovala Lubica Bergmanová.

Během zhruba deseti let existence dobyli Beatles světové hitparády a svým stylem či výroky určovali trendy doby. A svůj um měla tato čtveřice Britů využít i na filmovém plátně.

Kdo stál za rozpadem

První předzvěstí blížícího se rozpadu skupiny bylo rozhodnutí skončit s živým vystupováním. To se psal rok 1966 a kapela byla na vrcholu slávy. Zprávu o rozpadu Beatles svět poprvé uslyšel od Paula McCartneyho v jeho rozhovoru pro britský časopis v dubnu 1970.

Pořád ale zůstala otevřená otázka, zda stálo za koncem brouků napětí mezi Johnm Lennonem a Paulem McCartneym. Podle hudebního publicisty Zdenka Henyka to není jednoznačné.

„Je těžké říct, jestli to byly jejich vzájemné neshody, nebo to, že si prostě časem přestali rozumět jako lidi. Nebo jestli tam byl ještě jakýsi další potenciální vliv manželky Lennona Yoko Ono. Důvodů pro rozpad Beatles - asi se je už nikdo nezví - ale je jich určitě hodně,“ uvedl.

I když je to už 40 let, co se legendární brouci z Liverpoolu rozešli, zájem o jejich sklady neutichl. Podle loňského žebříčku nejlépe prodávajících se alb minulé dekády ve Spojených státech se na prvním místě umístila kompilace hitů Beatles "1" z roku 2000.

Lubica Bergmanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme