Papež čelí dalšímu narčení v souvislosti se sexuálními skandály v církvi

Papež Benedikt XVI. čelí dalšímu nařčení v souvislosti se sexuálními skandály v církvi. Agentura AP informovala o dopise z roku 1985, ve kterém tehdy ještě kardinál Ratzinger vzdoruje žádostem, aby Vatikán zbavil funkce kalifornského kněze usvědčeného ze zneužívání dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež v dokumentu České televize Tři dny s Benediktem

Papež v dokumentu České televize Tři dny s Benediktem | Foto: Archiv České televize, Jana Vargová

Nová obvinění se objevila jen krátce po té, co Benedikt XVI. vyjádřil ochotu setkat se s oběťmi sexuálních skandálů.

Vatikán reagoval bezprostředně. Odsoudil neustálé pokusy o zapletení papeže do skandálů a hovoří o nepřesné interpretaci dopisu adresovaného oaklandskému biskupovi v roce 1985.

Zdůrazňuje, že kardinál Ratzinger doporučoval otcovskou péči pro oběti kněze, kterému nesmí být více povoleno přiblížit se dětem, ale pokud se týká zbavení jeho kněžského vysvěcení, doporučil opatrnost. Kněz byl vyloučen o dva roky později.

Komentátoři si zřejmě pletou odvolání kněze z nějaké funkce, což je v kompetencích biskupa, s vystoupením z kněžského řádu, uzavírá vatikánský mluvčí, otec Lombardi.

Vědunka Lunardi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme