Tělo prezidenta Kaczynského bylo vyzvednuto z trosek letadla

Ze zatím neobjasněných příčin se v sobotu ráno u ruského Smolensku zřítilo letadlo polského prezidenta Lecha Kaczynského. Všech 97 lidí na palubě zemřelo. Prezident spolu s vrchními představiteli armády a parlamentu letěli uctít památku tisíců polských důstojníků, které před sedmdesáti lety postříleli v Katyňském lese příslušníci sovětské tajné policie. Tělo prezidenta Kaczynského již bylo z trosek letadla vyzvednuto a podle informací agentury AFP bylo už také identifikováno jeho bratrem Jaroslawem Kaczyńskim. Nalezeny byly i obě černé skřínky a v současnosti se dekódují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Letadlo se snažilo přistát, když narazilo do korun stromů, začalo hořet a rozpadlo se na dvě části.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci na místě neštěstí u ruského Smolensku informovala v 18 hodin na Radiožurnálu zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě Lucie Výborná

„V současné době je celá oblast katastrofy hermeticky uzavřena. Záchranáři se snaží stihnout vše podstatné do tmy. Tělo samotného prezidenta Lecha Kaczynského již bylo nalezeno,“ říká zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě.

„Posádka letadla prezidenta Kaczynského údajně ignorovala příkazy řídící věže letiště Smolensk. Podle vyjádření zástupce náčelníka generálního štábu vzdušných sil Ruské federace posádka zvýšila před letištěm rychlost a začala klesat. Z letištní věže následně zazněl příkaz, aby klesat přestali a pokračovali v horizontálním letu. Když posádka neuposlechla, šéf letového provozu prý přikázal, aby letadlo přistálo na jiném letišti,“ pokračuje Výborná a dodává:

„Místo toho speciál pokračoval v klesání, až došlo k neštěstí. Nebylo to jediné varování pro posádku prezidentova letadla. Podle dostupných informací ji už běloruští letoví dispečeři doporučovali přistání v Moskvě nebo v Minsku. Jestli selhal stroj nebo lidský faktor se ukáže až po přečtení obou černých skříněk.“

Těla obětí by měla být převezena do Moskvy. Před polské velvyslanectví v Moskvě a Petrohradu přinášejí lidé květiny a svíčky. Ruský prezident Medveděv řekl, že pondělí 12. dubna bude v Ruské federaci dnem smutku.

Polsko je v šoku

Tragédie otřásla celým Polskem. Šef Sejmu Bronislaw Komorowski už vyhlásil týden smutku a premiér Donald Tusk se po mimořádné schůzi vlády vydal na místo neštěstí.

„Jde o největší tragédii v poválečné historii Polska. Země během jediného okamžiku přišla o elitu veřejného politického života. Kromě prezidentského páru zahynuli například také polský velvyslanec v Rusku, guvernér polské centrální banky, šéf Národního bezpečnostního úřadu, ředitel Institutu paměti národa, řada politiků a téměř celé velení armády,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavruška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Polsku bezprostředně po celonárodní katastrofě mluvil v 18 hodin na Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška

O život přišli náčelník polského generálního štábu Franciszek Gągor, velitelé pozemních sil, speciálních sil, námořnictva a velitel vzdušných si. Podle náčelníka generálního štábu české armády Vlastimila Picka je to obrovská ztráta:

„Je to pravdu tragická událost. Polský náčelník generálního štábu Franciszek Gągor byl nejen můj velmi dobrý osobní přítel, ale velice mi pomáhal i v rámci komunity náčelníků generálních štábů NATO. Je to opravdu veliká ztráta.“

Na mimořádném zasedání vlády již bylo rozhodnuto, kdo klíčové posty země po obětech katastrofy obsadí. Maršálek polského Sejmu Bronislaw Komorowski, který se ujal pravomocí prezidenta, prohlásil, že co nejdříve vypíše termín předčasných prezidentských voleb.

Znovu Katyň

„Tisíce Poláků spontánně přicházejí před prezidentský palác ve Varšavě a kladou tam květiny a zapalují svíčky. V zemi vládne takové zvláštní smutné ticho. Ve všech polských městech se konají bohoslužby za oběti katastrofy,“ popisuje Petr Vavruška a dodává:

„Poláci nemohou uvěřit, že se Katy stala znovu místem takové katastrofy polského národa. Před 70 lety zde sovětští vojáci postříleli 22 tisíc polských důstojníků a představitelů polské společenské elity. Dnes na stejném místě opět umírala polská elita."

V neděli v poledne bude polský národ držet za oběti dvě minuty ticha.

Petr Vavrouška, Lucie Výborná, Jan Herget, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme