Se státními maturitami může zamíchat volební výsledek

Spory o podobu státních maturit se budou řešit v Senátu. Jeho školský výbor kvůli tomu příští týden pořádá veřejné slyšení. Střetnou se při něm iniciátoři petic proti státním maturitám s ministryní školství Miroslavou Kopicovou a ředitelem centra pro přípravu maturit CERMAT Pavlem Zeleným, kteří spuštění maturit hájí a na říjen připravují jejich generálku před ostrým spuštěním v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentka u maturitní zkoušky

Studentka u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Se státními maturitami ale může zamíchat volební výsledek. Šéfové obou nejsilnějších stran dnes dali najevo, že je prosazovat nebudou. Předseda ČSSD Jiří Paroubek je pro jejich odklad a poté i zrušení, odmítá je i lídr ODS Petr Nečas. Oba se na tom shodli ve svém prvním předvolebním duelu v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Paroubek a Petr Nečas hovořili v České televizi i o státních maturitách

„Státní maturity nejsou dobrou cestou. My dáváme přednost, teď už to mohu říct i za sociální demokracii, jinému řešení,“ prohlásil Paroubek.

„Tato podoba státních maturit, protože byla špatně udělána v tom zákoně z roku 2005, je neživotaschopná. Jsem zastánce něčeho, co můžeme nazvat spíše testového způsobu, nevázaného možná na maturity, tak aby se zaručil určitý standard vzdělání,“ uvedl Nečas.

Jak před několika dny zjistil Radiožurnál, protesty proti jednotným zkouškám dospělosti organizují studenti i na sociální síti Facebook. Do ulic prý chtějí vyjít, až se jich přihlásí 20 tisíc. Skupina má zatím asi 6 tisíc členů.

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme