Duel Paroubka s Nečasem byl korektní, říká politoložka

Nula nula, tři tři nebo taková nuda, že diváci odcházeli už v poločase? Duel Jiří Paroubek - Petr Nečas sice nemá vyčíslitelné skóre jako ve sportu, ale aspoň před zápasem sliboval novinku: předseda ČSSD se poprvé v televizní diskusi střetl s novým volebním lídrem ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek (ČSSD) v obležení novinářů

Jiří Paroubek (ČSSD) v obležení novinářů | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Duel byl významný i proto, že Jiří Paroubek svého soupeře ke střetu před kamerami několikrát vyzval. Debata byla místy vyhrocená, ale oba lídři neváhali ve vzácných chvílích se svým soupeřem i souhlasit. Podle volebního lídra ODS Petra Nečase by se stál mohl zbavit deseti až 15ti procent akcií energetické firmy ČEZ. Jiří Paroubek označil prodej takhle malého balíku za rozumný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Necas vs. Paroubek.mp3

Šéf ČSSD působil podle analytiků ze začátku relativně konstruktivně, nepouštěl se do osobních útoků, dokonce jednou uznal chybu, co se týče státních maturit, dokonce to chvílemi vypadalo, že ho jeho poradci instruovali, aby se Nečasovu stylu mírně přizpůsobil.

A co Petr Nečas? Dokázal být Jiřímu Paroubkovi rovnocenným soupeřem? Chvílemi to vypadalo, že se na něm nezkušenost z televizních debat přeci jen projevuje.

Dobře zvládnutá debata?

„Pro tuto debatu bylo především podstatné, že u ODS nastoupil nový politický lídr a především pro stávající stoupence této strany bylo důležité vidět, jak tato nová tvař v čele vyhrocený duel s hlavním protivníkem zvládne. Dá se tak říct, že pro voliče ODS bylo toto střetnutí daleko důležitější než pro voliče ČSSD,“ popisovala odbornice na politický marketing Eva Lebedová z Univerzity Palackého v Olomouci.

„Myslím si, že oba politici tento souboj zvládli dobře. Postupovali víceméně korektně, a pokud bych měla vyzdvihnout nějaké klady, tak Jiří Paroubek je v politice dlouhodobě zdatný v tom, že dokáže jednoduše formulovat svůj program, myšlenky. Pro voliče je jeho styl velmi srozumitelný. U Petra Nečase bych vyzdvihla, že dokáže být konkrétní a že svoje politické názory má vždy podloženy jednotlivými fakty,“ dodala politoložka.

Ovlivňují obecně tyto debaty české voliče? Ve Spojených státech je to určitě jeden z důležitých faktorů pro rozhodování.

„My teď nemáme v ruce žádná aktuální šetření, podle kterých bychom mohli po konci volební kampaně určit, jestli se na základě jedné televizní debaty měnily preference voličů. A myslím si, že se žádné výzkumy ani provádět nebudou“ uzavřela Eva Lebedová.

Tomáš Pavlíček, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme