V pražské botanické rozkvetli motýli

Trojská botanická zahrada v těchto dnech láká návštěvníky na jeden z vrcholů své sezony. Vyhřáté prostory tamního skleníku Fata Morgana totiž opět zaplavilo několik set kukel a zvláště pak motýlů, kteří mohou v lecčems konkurovat květeně, jež tu právě nyní začíná směle pučet. Krásu motýlích křídel budete moci v botanické obdivovat až do konce dubna.

Výstava Tropičtí motýli se letos koná již poosmé a každoročně láká desítky tisíc návštěvníků. A aby také ne – jde o akci u nás téměř ojedinělou, a to nejen počtem prezentovaných živých exemplářů, ale zejména jejich různorodostí. Z přivezených kukel se totiž postupně líhnou motýli, jejichž původní domovinou jsou vzdálené oblasti Afriky, Kanárských ostrovů, Filipín, Thajska, Malajsie či Latinské a Jižní Ameriky.

Kukly umístěné v pražské Troji však byly zakoupeny v anglickém Stratfordu nad Avonou, kde se pěstují na místní motýlí farmě. Do Čech se dovážejí postupně v několika přibližně tisícových várkách tak, aby co nejvíce návštěvníků mohlo vidět, jak se motýli líhnou. Tím úplně prvním vylíhnutým motýlem se tentokrát stal Parthenos sylvia violacea. Kromě něj ale organizátoři letos lákají zejména na ptakokřídlece, otakárky z rodů Ornithoptera, Trogonoptera a Troides, kteří patří mezi největší denní motýly světa.

Kukly motýla z rodu Idea

Souběžně s touto výstavou však můžete ve „Fatě“ kromě živých rostlin stále obdivovat také unikátní plastové exponáty z výstavy Pet Tropicana. Jejich autorkou je sochařka a výtvarnice Veronika Richterová a vidět je tu můžete až do 2. května.

Prohlídka hmatem

V sobotu 10. dubna pak Botanická zahrada ve spolupráci se ZOO Praha otevřela pro své návštěvníky ještě jinou, opět ne výhradně floristickou expozici. Nese název Co nosí na sobě... aneb I rostliny a živočichové se oblékají, jež už sám o sobě naznačuje, co je její náplní. Prostřednictvím hmatu si tu mohou zájemci (již počtrnácté) ověřit, že svět rostlin a zvířat skýtá někdy až překvapivá somatická řešení – ať už v boji proti predátorům anebo třeba proti extrémním podmínkám. Díky své koncepci je tato expozice stejně jako její předchozí ročníky vstřícná i k nevidomým návštěvníkům, kterým tu jsou navíc k dispozici zvukoví průvodci či popisky v Braillově písmu. Expozici bude možné naposledy navštívit 18. dubna.

Obranný systém některých rostlin a živočichů je opravdu důmyslný

Celá výstava zároveň spadá do širšího projektu, který Botanická zahrada zahájila již v minulém roce a jehož smyslem je mj. rozvoj orientačního systému, rozšíření exponátů hmatové výstavy a tzv. hmatové sbírky přírodnin, školení pracovníků v přístupu k handicapovaným osobám a mnohé další. Slavnostní zahájení provozu inovovaného informačního systému, který se nově rozrostl o 15 informačních tabulí, určených pro vidomé i nevidomé návštěvníky, se uskuteční ve čtvrtek 14. dubna v 10 hodin.

Tropičtí motýli
2. – 30. dubna 2010
Botanická zahrada hl. m. Prahy, Nádvorní 134, Praha 7
Otevřeno: Út – Ne: 9:00 – 18:00 hod. (Fata Morgana)
Co nosí na sobě... aneb I rostliny a živočichové se oblékají
10. – 30. dubna 2010
Otevřeno: denně: 9:00 – 18:00 hod. (výstavní sál venkovní expozice Areálu JIH )
Web: www.botanicka.cz

autor: Lucie Černá
Spustit audio