Prezident navštívil Brno. S ombudsmanem probrali exekuce

Množící se stížnosti občanů v sociální oblasti, které v poslední době dostává ombudsman Otakar Motejl, byly jedním z témat jeho setkání s prezidentem Václavem Klausem. Ten v pondělí přijel do Brna na krátkou návštěvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus před novináři

Prezident Václav Klaus před novináři | Foto: Tomáš Adamec

Prezident republiky od veřejného ochránce práv přijal výroční zprávu o činnosti úřadu. Zajímal se hlavně o stížnosti občanů na exekuce a důchody, které podle něj mohou souviset se zhoršenou ekonomikou situací vlivem krize.

Václav Klaus při té příležitosti uvedl, že úřad ombudsmana si za deset let své činnosti našel své místo na slunci. Posláním veřejného ochránce práv je chránit občany před byrokratickým přístupem státu a diskriminací.

„Počet stížností, dopisů, proseb, které přicházejí na Pražský hrad, odrážejí změněnou ekonomickou situaci v zemi a zhoršenou sociální situaci. Je proto logické, že se tyto problémy odráží v práci ombudsmana. Pokud by tento úřad nežil s realitou dnešních dnů, tak by to bylo hodně špatně. Je v podstatě správné, že se dnešní sociální situace odráží i tady,“ popisoval Václav Klaus.

Jak prezident potěšil ombudsmana

Otakar Motejl byl potěšen tím, že prezident po deseti letech existence úřadu uznal jeho důležitost.

„Cítím určitý posun ne přímo ke kolegialitě, ale spíše k solidaritě nebo k pochopení instituce ombudsmana. Jsem rád, že pan prezident ví, že i když ne mnoho, ta přeci jen něco málo pro právní kulturu v České republice děláme,“ dodal Otakar Motejl.

Prezident se v Brně dále setkal s jihomoravským hejtmanem, brněnským primátorem a se studenty Gymnázia Křenová. Odpoledne pak v knihkupectví Dobrovský na Joštově ulici podepisoval svoji novou knihu a zúčastnil se diskuse pořádané časopisem Kontexty.

Vlasta Gajdošíková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme