Pražští zastupitelé odmítli novelu loterijního zákona

Zastupitelstvo Prahy jednomyslně odmítlo novelu loterijního zákona. Ta podle některých pražských starostů znemožňuje obcím rozhodovat, kde budou výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály umístěny. Zastupitelé projednávali návrh usnesení městské rady, které novelu odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Podle primátora Pavla Béma je to v tuto chvíli jediná možnost, jak přijetí zákona zabránit: „Možná, že kdybychom na tento zákon neupozornili, tak si ho pořádně ani nikdo nevšimne a v klidu a tichosti se prohlasuje a bude znamenat dramatickou ránu jakémukoliv rozumnému snažení o omezení hazardu na území našich obcí. Nic jiného jsme v danou chvíli dělat nemohli.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele loterijního zákona mluvili v Ozvěnách dne starostka městské části Praha 2 Jana Černochová a šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman.

Starostové proti novele, o které má tento týden jednat sněmovna, zorganizovali petici. Tu mohou od pátku podepisovat i Pražané. Podpisové archy chtějí starostové do parlamentu zítra přinést.

Asociace provozovatelů kursových sázek s rozhodnutím nesouhlasí

Podle Asociace provozovatelů kursových sázek není pravda, že by novela loterijního zákona omezovala nebo dokonce znemožňovala právo obcí regulovat sázkové hry a loterie obecně závaznými vyhláškami.

„Obce v minulosti vstoupily a vstupují do konkurenčního boje v hazardním průmyslu. Buď přímo provozují nebo zastupitelé a radní provozují výherní hrací přístroje a herny. Z toho důvodu se stali účastníky trhu a tudíž by neměli mít práva, aby na jedné straně mohli povolovat a na druhé straně byli účastníky toho trhu,“ uvedl generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

V této souvislosti Hušák politiky viní z předvolebního boje: „Hazard byl vždycky takovou věcí, která se bohužel využívala k předvolebnímu boji. Naopak je to velmi odborný zákon a měl by být řešen v období, kdy je naopak politický klid.“

Novela má omezit i korupci

Novela zákona podle asociace navíc může omezit korupci v obcích v souvislosti s hazardem a to právě tím, že rozhodovací pravomoci bude mít i nadále Ministerstvo financí. „To, co vzniklo, je nějakým kompromisem, který podle mého názoru není dokonalý, ale je optimální. To znamená, že starostům, kteří myslí boj s hazardem vážně napomáhá," vysvětlil ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

"Podle našich zkušeností je dvacet třicet starostů v České republice, kteří to s bojem proti hazardu myslí opravdu vážně. Pak je tam nějaká masa, které je to víceméně jedno a pak je tam velmi hrozivé číslo lidí, kteří osobně profitují na provozu hazardu, pronajímají herny a používají vyhlášky jako nástroje konkurenčního boje. Prostě není možné, aby toto pokračovalo,“ dodal Herman.

Podle Asociace došlo k největšímu rozmachu výherních automatů po roce 1998, kdy zákon umožnil obcím regulovat loterie pomocí vyhlášek.

Pozměňovací návrh vše zkomplikoval

Podle Jany Černochové, starostky městské části Prahy 2, je problém v pozměňovacích návrzích, které přijal rozpočtový výbor: „Rozpočtový výbor přijal vlastní pozměňovací návrhy, které de fakto tvoří celou novelu zákona a zásadním způsobem zasáhly do práv městských částí a obcí tím, že jim znemožnily, aby jakýmkoliv způsobem zasahovaly do rozhodování, zda na území obce chtějí mít umístěny provozovny s hracími přístroji a videoterminály.“

Podle Marka Hermana, šéfa Asociace provozovatelů kurzových sázek se nemusí obce bát omezení svých pravomocí. Podle něj se jejich pravomoci ještě rozšíří: „Novela rozšiřuje pravomoce na vidoetermínaly a dává starostům možnost absolutně celoplošně zakázat hazard na celém území.“ S tím ale Černochová nesouhlasí. Podle ní je novela podvodem i na samotné politiky:

„Toto je podvod nejen na poslance ale i na starosty. Regulace zcela záměrně vyjímá nové technické i jiné hazardní hry povolované dnes i podle tohoto pozměňovacího návrhu nadále ministerstvem financí. My máme informace, že v současné době jsou povolovány nové hry, které jsou v podstatě výherními hracími přístroji avšak jsou propojené tři dohromady, a proto jsou kvalifikovány jako jiný druh hry, který povoluje ministerstvo financí jako takový lokální loterijní systém.“

Lenka Rafaelová, Lída Křesťanová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme