Pravicový Fidesz bude mít v maďarském parlamentu většinu

V prvním kole maďarských voleb jasně vyhrál pravicový Fidesz. Bude mít parlamentní většinu, není ale ještě jasné, jestli bude dvoutřetinová. Analytici v tom vidí šanci na rozhodování o osudu země bez kompromisů a na zvýšenou míru zodpovědnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí Fidesz Viktor Orbán s manželkou a dcerou u volební urny

Předseda hnutí Fidesz Viktor Orbán s manželkou a dcerou u volební urny | Zdroj: ČTK

Otázkou je, zda Fidesz bude ochotný zříci se části svojí popularity a pokračovat v cestě restrikcí a tvrdého šetření a nezabloudí na cestě bezbřehého rozdávání. Říká renomovaný ústavní právník Péter Tölgyessy:

„Je jasné, že Fidesz musí vést úplně jinou politiku než doteď. Doposud byla terčem pro každého socialistická strana, odteď to bude Fidesz. Všechny tři zbývající parlamentní strany se do něho pustí, nejvíce krajní pravice. Kromě toho je jasné, že systém, ve kterém existovaly dvě velké strany je minulostí.“


Maďarské volby ovlivní i předvolební kampaň na Slovensku

Výsledek prvního kola maďarských parlamentních voleb se odrazí i v politice na Slovensku. Slovensko-maďarské vztahy jsou tradičně napjaté. Po vítězství pravice v Maďarsku teď i slovenské strany vytáhnou před volbami maďarskou kartu.

Hlavně Slovenská národní strana by mohla na výsledku maďarských voleb vytěžit několik procent hlasů. Pokud by šikovně strašila slovenské voliče argumentem, že vítěz maďarských voleb, strana Fidesz vedená Viktorem Orbánem, ohrožuje Slovensko.

Orbán například navrhnul, aby všichni zahraniční Maďaři, tedy i ti slovenští, dostali maďarské občanství. Munici slovenských nacionalistům ale sebralo maďarské extremistické hnutí JOBBIK. To ve víkendových volbách skončilo až třetí, nebude tedy tolik vidět, a slovenští národovci ho těžko budou voličům prezentovat jako velké nebezpečí z jihu.

Druhé kolo voleb 25. dubna rozhodne o dalších mandátech. Pravicový Fidesz by v něm dokonce mohl získat i ústavní většinu v parlamentu. Slováci budou volit poslance 12. června.

Gregor Martin Papucsek, Vojtěch Berger, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme