Atmosféra v Libuši houstne, důvod není zcela jasný

V posledních týdnech panuje kolem největšího obchodního centra vietnamské komunity v Česku, kolem tržnice Sapa v pražské čtvrti Libuš, napětí. Místní radnice si stěžuje na to, že se v areálu a jeho okolí pohybují tisíce osob, kvůli nimž se místní obyvatelé necítí bezpečně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tržnice SAPA

Tržnice SAPA | Foto: Tomáš Adamec

Starosta městské části minulý měsíc v dopise ministerstvu vnitra varoval, že by tu mohl vzniknout oddíl domobrany, pokud nezakročí odpovědné úřady.

Dnes se sešli zástupci pražského magistrátu, libušské radnice, policie a Svazu Vietnamců. A dohodli se, že napětí by mohli zmírnit sociální pracovníci na detašovaném pracovišti přímo v tržnici. Tím, že by například pomáhali Vietnamcům, kteří se ocitnou bez práce nebo v jiné problematické situaci.

Policie potvrzuje, jak vyplynulo ze slov reportéra Týdne Ivana Motýla v Ozvěnách dne, že kriminalita se v městské části nezvýšila.

„Když jsem o tom hovořil přímo se starostou Petrem Mrázem, s jeho tajemníkem Tomášem Hejzlarem, vlastně sami přiznali, že to nejsou až tak kriminální problémy, jako problémy občanského soužití,“ řekl Ivan Motýl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Týdne Ivan Motýl hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu o napětí kolem tržnice Sapa v městské části Libuš.

Vysvětlil, že lidem údajně vadí, že Vietnamci během noci po schodištích tahají krabice se zbožím. Dále, že ve čtyři hodiny ráno začnou vařit oběd, protože v šest hodin už musejí být v tržnici a potřebují mít připravený oběd, až se děti budou vracet ze školy.

Dá se o tom prý také mluvit jako o problémech klasického sousedského a občanského soužití. „Ale já to nevidím jako problém kriminální,“ zhodnotil situaci Motýl a doplnil:

„Byli jsme v domě, který je považován za nejproblematičtější. Mluvčí samosprávy tohoto domu Kamil Bolek odmítl, že by vůbec kdy chtěli tvořit domobranu.“

Ivan Motýl to cítí jako snahu o zviditelnění radnice před volbami. Podle něj je jednoduché ukázat na vietnamskou komunitu, když v Libuši je možno někdy potkat více Vietnamců, než většinové komunity. To ale, jak řekl, neznamená, že tato komunita stojí za nějakou vysokou kriminalitou.

Jsou to problémy, které se podle něj dají řešit jako v klasickém paneláku domovním řádem, pečlivým zavíráním dveří, vyhláškami atd.

Renata Mňuková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme