Lukáš Bauer na konci sezóny nikdy není spokojený, a tak chystá změny

Pořád se mu něco nelíbí. Ustavičně je s něčím aspoň trochu nespokojený, stále by rád něco vylepšoval. I to jsou znaky zarputilého sportovce - v tomto případě běžce na lyžích Lukáše Bauera. Držiteli dvou bronzových medailí z vancouverské olympiády teprve včera skončila sezóna. Ale už teď myslí na to, co udělat jinak pro příští zimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzový Lukáš Bauer.

Bronzový Lukáš Bauer. | Foto: Tomáš Adamec

Brblá, mrmle, vypadá jako věčně nespokojený. Přitom je Lukáš Bauer velmi pozitivně naladěný člověk. Ovšem...

„Každoročně i po výborných sezónách dost lidí překvapím, když říkám, že to ještě není úplně ono a že by to chtělo ještě něco změnit. Ale na téhle úrovni už samozřejmě rozhodují detaily," popisuje své emoce na konci sezóny Lukáš Bauer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Bauer na konci sezóny nikdy není spokojený, a tak chystá změny

A jaké detaily konkrétně rozhodují? Viz pan Peter Northug a jeho rychlost v závěrech závodů. Třeba s tím je u sebe Lukáš Bauer nespokojený.

„Byť jsem v loňské sezóně začal pracovat na rychlosti, tak je to právě ta otázka, na které bych měl pracovat výrazně víc a kvůli tomu i trošku obměnit distanční trénink a věnovat se více té rychlosti," říká dvojnásobný medailista z Vancouveru.

Bauer zkusí metody běžců na 800 metrů

Takže hodlá pozměnit styl přípravy. Ačkoliv je mu jasné, že sprinter z něj nikdy nebude: „Časově ty tréninky ani o tolik kratší nebudou, ale naběhám na nich méně kilometrů a výrazně víc mě budou bolet nohy a budu blízko těch stavů zvracení a podobně," popsal.

A aby to dávení mělo smysl, hodlá Lukáš Bauer zapojit i trenéra atletického a přípravu doplnit i prvky, který využívají běžci na 800 metrů. Diskutoval o tom pochopitelně i se svým koučem Miroslavem Petráskem. A kdyby on tento nápad nepřijal, byl by konec úspěšné spolupráce?

„Pokud by byl přesvědčen, že to ta cesta není, tak já jsem rozhodnutý, že se tou cestou chci vydat. Takže by mi ani nic jiného nezbývalo," řekl Bauer.

Parťák Sommerfeldt skončil

To by bylo vskutku obrovské překvapení a divili bychom se asi všichni. Ale k tomu nedojde, ačkoliv Lukáš Bauer zvažoval i možnost...

„Trénovat případně někde úplně jinde a přerušit to, jak spolu asi patnáct let trénujeme. Ale ta šance je naprosto minimální a myslím, že už jsem jí zavrhnul," naznačuje Lukáš Bauer, že k zásadním změnám v realizačním týmu nedojde.

Další změna ale možná nastane. Třeba si s trenérem bude Lukáš Bauer ještě blíž, jestli změní příslušnost ze svého PSK Jablonec do "jeho" Dukly Liberec. Přípravu samotnou ale spíše ovlivní jiný fakt. Bauerovi ubyde tréninkový parťák z německé strany Krušných hor. René Sommerfeldt totiž přes Lukášovy prosby skončil se závoděním.

„Je mi to líto. Od loňského léta jsem ho přemlouval x-krát a i během Světových pohárů, kde jsme nemohl startovat, jsem ho bombardoval textovkami, že by měl ještě rok počkat a dával jsem mu naději. Říkal jsem dobře, pokračuj do Osla a skončíme spolu. Ale to bylo v době, kdy jsem si myslel, že to Oslo bude konečné a na olympiádě jsem to těžce přehodnotil,"řekl.

Nejen tímto Lukáš Bauer naznačuje, že příští sezóna rozhodně nebude jeho poslední.

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme