Zlatá tretra Ostrava bude přehlídkou sprinterských hvězd

Už za 44 dní bude žít Ostrava opět světovou atletikou. To se uskuteční další ročník Zlaté tretry Ostrava. Větší hvězdu než Usaina Bolta už pořadatelé získat nemohou. Přesto i tak se jim povedl další mistrovský kousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatá tretra Ostrava

Zlatá tretra Ostrava | Foto: Zlatá tretra

Po pěti letech se vrací do Ostravy Asafa Powell. Jeho výkon z 9. června 2005 je i dnes velmi živý. Tenkrát v obrovském chladu a dešti zaběhl jako první na českém území stovku pod deset sekund. Navíc o pět dnů později v Aténách vytvořil nový světový rekord.

Teď se Asafa Powell vrací a podle manažera mítinku Alfonse Jucka jednání o jeho návratu do Ostravy probíhala de facto celých pět let: „Bylo to těžké, hlavně najít v jeho kalendáři místo a sladit to i s plány jeho trenéra Francise, který celou tu jamajskou skupinu připravuje opravdu tvrdou rukou."

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatá tretra Ostrava bude přehlídkou sprinterských hvězd

Juck také naznačil, že Bolt s Powelem nebudou jedinými jamajskými hvězdami, které se v Ostravě představí: „V té skupině jsou i další olympijští vítězové a mistři světa. Přijedou i někteří další členové této skupiny, to ještě oznámíme později. Ale jsme rádi, že tady budeme mít výkvět jamajského sprintu."

Na konci května tak uvidí městský stadion v Ostravě dva ze tří současných nejlepších sprinterů na světě. Zatímco Bolt poběží poprvé v životě na trati 300 metrů, Asafa Powell si zopakuje stovku. Nasadit je proti sobě na nejkratší trať ale nebylo záměrem pořadatelů.

Potvrdil to manažer Zlaté tretry Alfons Juck: „Musím říct, že kdyby měli běžet proti sobě, tak by to určitě bylo za jiných ekonomických podmínek. Na druhou stranu jsme chtěli divákům ten zážitek rozložit. Proto se každý představí v jiné disciplíně. Myslím, že to, že Powel poběží stovku a Bolt třístovku, bude mít svůj efekt a význam. Ale nevylučuji, že se v budoucnu pokusíme o to, aby se střetli," naznačil Juck.

V Ostravě už světový rekord ve sprintu padl

Mimochodem, letošní Zlatá tretra Ostrava nabídne skvělou sprinterskou stovku i mezi ženami. Ve hře bude vytvoření nejlepšího času zaběhnutého na českém území.

„Laverne Jonesová zaběhla v hale šedesátku pod sedm sekund, což už se dlouho nikomu nepodařilo, a vrací se Sherone Simpsonová. Je to olympijská medailistka z Pekingu ze stovky, kde zaběhla 10,82. Takže si myslím, že pokud bude příznivé počasí, tak je reálná šance, aby se běželo pod 11 sekund. Musím říct, že se na Tretře už jednou pod 11 běželo, ale to bylo v 70. letech, kdy se ještě měřilo ručně. Tehdy to byl světový rekord Renate Stecherové," popsal Alfons Juck.

Mimochodem, vstupenky už jsou v prodeji a jeden z diváků se osobně setká i s nejrychlejším mužem planety Usainem Boltem.

Musí ale uspět v divácké soutěži, jejíž průběh nastínil mluvčí mítinku Karel Tejkal: „Ta soutěž se bude z velké části týkat znalostí atletiky a bude mít i tipovací část. Bude se tipovat některý z výkonů Usaina Bolta v nadcházející atletické sezóně," řekl Karel Tejkal.

49. Zlatá tretra Ostrava se uskuteční ve čtvrtek sedmadvacátého května.

Radim Sajbot, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme