Demjanjuk se poprvé vyjádřil ke svému obvinění

Za nesprávnou označil John Demjanjuk obžalobu, díky níž stanul před mnichovským soudem. Údajný dozorce z vyhlazovacího tábora Sobibor se tak vůbec poprvé vyjádřil k obvinění ze spoluúčasti na zavraždění 28 tisíc holandských Židů. Proces označil Demjanjuk za své trýznění a mučení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Demjanjuk (uprostřed) během procesu v Izraeli.

John Demjanjuk (uprostřed) během procesu v Izraeli. | Foto: AFP

Prohlášení přečetl před soudem Demjanjukův advokát, zatímco obžalovaný ležel mlčky ve své standardní poloze na nemocničním lůžku. Dnes už devadesátiletý rodák z Ukrajiny považuje za „nevýslovné bezpráví, že z něj Německo chce učinit válečného zločince, jen aby odvedlo pozornost od vlastních zločinů“.

Údajný dozorce, který měl vodit Židy do plynových komor, si stěžuje, že byl do Německa zavlečen násilím a že si každou minutu své jedenáctiměsíční vazby připadal coby válečný zajatec.

Obžalovanému nově přitížila expertíza policejního specialisty, podle kterého je na služebním průkazu sobiborského dozorce s velkou pravděpodobností skutečně Demjanjuk.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme