USA varují před rizikem nukleárního terorismu

Ve Washingtonu dnes vrcholí dvoudenní summit o jaderné bezpečnosti - největší podobná schůzka, jakou Spojené státy pořádají od druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezidenti Obama a Medveděv na jaderném summitu

prezidenti Obama a Medveděv na jaderném summitu | Zdroj: ČTK

Prezident Barack Obama na ní chtěl zástupce téměř padesátky zemí přimět, aby se zavázali ke krokům, které by snížily nebezpečí jaderného terorismu.

"Byla by například katastrofa, kdyby se jaderného materiálu zmocnila síť Al-Káida," upozorňuje Obama v závěrečné řeči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaderný summit ve Washingtonu sleduje tamní zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Představitelé států, které šéf Bílého domu na summit pozval, podle svých průběžných prohlášení na toto varování slyší. Jak novinářům na místě řekl český premiér Jan Fischer, účastníci schůzky s americkým prezidentem souhlasí v tom, že možnost, že by se jaderný materiál dostal do rukou teroristů, je reálná a že proti této hrozbě se musí něco dělat.

Podle premiéra Fischera je také znát, že účastníci jsou s Washingtonem zajedno i v tom, že reálnou hrozbou jsou i jaderné programy Íránu a Severní Koreje. Ale jestli se taková shoda, která je na summitu deklarovaná, projeví třeba při tom, až se bude v Radě bezpečnosti OSN jednat o možných sankcích vůči Íránu, je samozřejmě otázka.

Ze summitu by mělo vzejít komuniké, v němž se zúčastněné státy zavážou k tomu, že souhlasí s přísnější kontrolou jaderného materiálu tak, aby se nedostal do rukou osob nebo organizací, které by ho mohly v nejhorším případě použít právě při teroristických útocích.

Výsledkem nukleární schůzky ale nebude nová konkrétní dohoda o nešíření jaderných zbraní, podle skeptických hlasů, které ve Spojených státech zaznívají, to komuniké nemusí mít až tak valný význam. Ale když nic jiného, tak přece jenom i ta schůzka připoutává k této problematice pozornost, a o to zřejmě americké vládě také jde.

Vít Pohanka, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme