Poslanci chtějí omezit hazard, neshodnou se jak

Sněmovna by dnes mohla projednat levicový návrh na omezení hazardu. Ten významně posiluje pravomoci obcí při povolování hazardu na jejich území. Řeší také, kam peníze z hazardu půjdou. Normu chce pozměňovacím návrhem zmírnit rozpočtový výbor sněmovny. Ten by naopak obcím kompetence ubral.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty

Výherní automaty

ČSSD ale tuto změnu odmítá a trvá na původní verzi normy. Jak by měla fungovat upřesnil místopředseda strany Bohuslav Sobotka:

„Sociální demokracie navrhuje posílit pravomoci obcí tak, aby obce u všech druhů hazardu měly právo veta. To znamená, že by mohly na svém teritoriu hazard omezit. Současně navrhujeme, aby bylo více transparentní použití takzvaného výtěžku. To znamená povinných odvodů, které odvádějí provozovatelé hazardu na takzvané veřejně prospěšné účely.“

S podobou loterijního zákona tak, jak ji chce prosadit rozpočtový výbor sněmovny, nesouhlasí ani ODS. Podle občanských demokratů by se měl zákon vrátit zpátky do druhého čtení, aby bylo možné ho ještě měnit. Vyjít by se tak mělo vstříc hlavně obcím, které by jinak ztratily některé pravomoci při regulaci heren.

„Domníváme se, že by měl být ke druhému čtení přizván Svaz měst a obcí a diskutována rovnováha, jak posílit pravomoci obcí, ale nevytvořit prostředí, kde by bylo možné dávat přednost jednoho před druhým. Nechci přímo říct korupční prostředí, ale musejí se vyvážit pravomoci obcí s ochranou rovného přístupu všech subjektů na trh,“ potvrdil místopředseda strany Petr Gandalovič.

Čtyři návrhy

Podoba změn, které chce rozpočtový výbor sněmovny prosadit do loterijního zákona, se nelíbí také komunistům. Potvrdila to jejich poslankyně Miloslava Vostrá.

KSČM proto podle Vostré podpoří variantu, že by se zákon ještě přepracoval tak, aby více vycházel vstříc požadavkům obcí.

Ve sněmovně se v současné době nacházejí čtyři návrhy na omezení hazardu: jeden předložilo hlavní město Praha, druhý je senátní, třetí předložila KDU-ČSL a čtvrtý sociální demokraté spolu s komunisty. Kritizovanou změnu přináší poslední uvedený návrh, ke kterému rozpočtový výbor doporučil přijmout sporný pozměňovací návrh.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme