Premiér Fischer lobboval u Španělů za Galilea v Česku

Český premiér Jan Fischer v rámci summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu lobboval za to, aby řídící středisko evropského navigačního systému Galileo sídlilo v České republice. Sešel se kvůli tomu s šéfem vlády předsednické země unie - španělským premiérem Josém Luisem Zapaterem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operační družice navigačního systému Galileo

operační družice navigačního systému Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

„Jedná se vždy o křehká jednání. Samozřejmě jsme hledali podporu. Ale podrobnosti prozrazovat nebudu, to se normálně nedělá. Nechci to pokládat za hotovou věc, ale myslím, že jsme v tom jednání se Španělskem učinili další pozitivní krok,“ uvedl premiér Fischer.

Družicový systém Galileo bude stát tři a půl milionu eur a má být evropskou protiváhou či obdobou amerického systému GPS.

„Americký systém už pomalu přestává fungovat, ztrácí se přesnost. Protože Američané jsou v údržbě satelitu trochu pozadu. Další věcí je to, že GPS je vojenský systém, zatímco Galileo civilní,“ řekl Rádiu Česko Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na sídlo Evropského úřadu pro dohled nad navigačním družicovým systémem (GSA).

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský navigační systém Galileo. Ptáme se vládního zmocněnce pro kandidaturu České republiky na sídlo Evropského úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem Karla Dobeše.

Dnes jsou na orbitu dva satelity. Celkem by jich ale mělo být třicet, přičemž funkční systém bude prý při zprovoznění alespoň osmnácti satelitů. To se má stát už za tři roky.

„Co se týče technické vybavenosti a připravenosti, tak by se projekt měl stihnout v termínu. Zajímavé je, že zakázky na výrobu satelitu nezískala firma, která měla největší šance - EADS Astrium, ale malá německá firma OHB, která nabídla lepší cenu a rychlejší výrobu satelitů,“ řekl Dobeš.

ČR podle něj v současné době vyjednává o zakázkách právě s firmou OHB. „Je to trochu problematické, protože technologie byla stanovena ještě před tím, než ČR přistoupila k EU. Ale bylo dojednáno, že 40 procent celkového objemu musí dát na malé a střední firmy ve střední Evropě, včetně ČR,“ uvedl.

O přidělení sídla Galilea by se podle něj mohlo rozhodnout na Radě ministrů dopravy. „Protože ministři dopravy jsou v Evropě většinou odpovědni za systém Galileo. Pokud se oni nedohodnou, jde to na úroveň premiérů,“ dodal.

Podle něj by umístění sídla evropského navigačního systému Galileo bylo pro Českou republiku atraktivní v mnoha oblastech. „Tím, že se GSA rozdělilo na bezpečnostní a monitorovací složku situaci ČR ulehčilo. „Protože náklady na zřízení centra nejsou tak vysoké a zvýšila se také atraktivní část. Protože u nás by se mohly připravovat smlouvy, marketingové dohody a podobně a zájemci o technologii by sem museli jezdit,“ vysvětlil.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme