Podle saúdskoarabských duchovních je podpora terorismu zločin

Saúdskoarabská Rada islámských učenců, nejvyšší duchovní instance země uvalila svého druhu ‚klatbu‘ na financování terorismu. Fatwu, která přímo prohlašuje, že „finanční a morální podpora terorismu je zločin,“ podepsalo v přítomnosti předsedy rady, velkého muftího Abdal Azíze bin Šajcha všech dvacet členů rady islámských učenců. Saúdská Arábie přitom bývá považována za jednu ze zemí, které se na finanční podpoře teroristických skupin údajně podílely nejvíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský půlměsíc

Islámský půlměsíc | Foto: Comstock Images

„Západní publikum má tendenci přisuzovat pojmu fatwa daleko větší váhu, ne že tomu ve skutečnosti. Fatwa je spíše takové právní dobrozdání k určité otázce. Zdaleka to neznamená, že někdo musí fatwu uposlechnout,“ říká zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu 6 Jan Fingerland, ale dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O důsledcích saudskoarabské fatwy mluvil na Rádiu Česko zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu 6 Jan Fingerland.

„Na druhou stranu v tomto případě je důležité, že fatwu nevydal jeden člověk, ale celé oficiální těleso. Navíc v Saudské Arábii, což je země, která v islámském světě hraje určitou roli, protože zde leží posvátná města Mekka a Medina. Saudskoarabský islám je také znám svojí přísností. To by hovořilo pro to, že tato fatwa bude mít určitou váhu.“

Podle Fingerlanda bude mít fatwa v šíitském světě odezvu velmi malou. Naopak v sunnitské části muslimských zemí se o fatwě bude minimálně diskutovat.

„Domnívám se, že tato fatwa byla vynesena na základě politického požadavku. Saudská Arábie je dlouhodobě obviňována z podpory terorismu a nyní má problém s terorismem i ve vlastních hranicích,“ vysvětluje Fingerland.

„Důležité také je to, že tato fatwa určila, co je terorismus a co není. Ne vše, co se na západě za terorismus považuje, je z pohledu této fatwy terorismem, ale například odbojem či osvobozovací kampaní,“ uvádí zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu 6.

Ondřej Černý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme