Starostové na východě Slovenska se dohadují o jménu meteoritu

Do kuriózního sporu se dostali lidé z východoslovenské obce Vyšný Klátov a astronomové. Dohadují se o tom, jak se bude jmenovat meteorit, který tam dopadl 28. února a rozletěl se na stovky kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteority Košice

Meteority Košice | Foto: TASR

Poslední podobný pád meteoritu provázený jasnou září a nálezem úlomků registrovali vědci v oblasti před 115 lety, a tak v astronomické komunitě zavládla velká radost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o jméno meteoritu na východním Slovensku přiblížil zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana

Odlesk slávy si chtějí užít i lidé ve Vyšném Klátově, kam úlomky dopadly. Domnívají se, že je vesmírné těleso proslaví.

Vědci ovšem chtějí pojmenovat meteorit tak, aby jeho jméno dokázal vyslovit i cizinec. Proto spíše preferují Košice. Starosta Vyšného Klátova je ale neústupný a volá po kompromisním označení „vyšno-klátovsko-košický“.

Území, kam meteorit dopadl, měří 20 kilometrů čtverečních. Se zaměřením místa dopadu pomohli i čeští a maďarští astronomové, ovšem porostem se prodírali hlavně místní hvězdáři.

Zatím slovenští vědci objevili 64 úlomků a ten největší má hmotnost přes dva kilogramy. Předpokládají ale, že kusů bude víc. Přesnou lokalitu tají, protože se bojí, aby je nepředběhli amatérští hledači a meteorit potom neprodávali na burze.

Dvoukilogramový kámen z vesmíru bude vystavený ve Slovenském národním muzeum.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme