Krabi houslisté uzavírají obranné aliance

Krabi houslisté jsou ochotní uzavřít se svými sousedy obrannou alianci a společnými silami zahánět vetřelce – ale jen tehdy, pokud jim to vyhovuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samec kraba houslisty (Uca pugnax)

Samec kraba houslisty (Uca pugnax) | Foto: NOAA

Mohlo by se zdát, že sousedské obranné koalice jsou v přírodě běžné. Ve skutečnosti ale byly v přírodě pozorovány jenom u evropských zpěvných ptáků lindušek skalních (Anthus petrosus) a krabů houslistů (Uca). Biologové z Australské národní univerzity v Canbeře studovali kraby houslisty na afrických plážích. Nedaleko doupat dvou starousedlíků vypustili cizího samečka a sledovali, co se bude dít. Zjistili, že krabi ze sousedících doupat uzavírají obranná spojenectví a vetřelce vyhánějí spojenými silami, ale bedlivě přitom sledují vlastní prospěch. Ve většině případů se krab rozhodl pomoci svému sousedovi jen tehdy, pokud byl větší než vetřelec i než soused a měl tedy dobré šance na vítězství.

Nejlepší vysvětlení existence sousedských krabích aliancí je, že známý nepřítel je pro kraba výhodnější než nový. Pokud by vetřelec vyhnal jeho souseda, došlo by ke změnám hranic teritorií a častým potyčkám. Navíc je pravděpodobné, že nový soused by byl větší a silnější než ten původní. Krab z vedlejšího doupěte by pak o kus svého teritoria mohl rychle přijít a větší krab by mu také „přebral“ většinu samiček.

Zdroj: New Scientist

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme