Romské sdružení Roma Realia žádá zákaz knih J. Lady ve školách. Mikeš je prý rasistický

Romské sdružení Roma Realia se dopisem obrátilo na ministerstvo školství se žádostí, aby zakázalo používat na školách knihy Josefa Lady. Důvodem je podle Romů projev rasismu především v klasickém díle dětské literatury - Kocour Mikeš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Josefa Lady

Památník Josefa Lady | Foto: Jan Rosenauer

V jedné pasáži knihy o Mikešovi, kde hrdinu přepadne skupina tuláků, se píše o zlých "cikánech". Předseda sdružení Roma Realia Václav Miko tvrdí, že jde o další důkaz, proč Romové mají důvod k odchodu z této země a třeba si stěžovat i u papeže ve Vatikánu.

Ministerstvo školství se k této stížnosti staví zjevně rezervovaně - a ohradilo se proti němu i několik romských sdružení.

„Já si myslím, že to někdo nemyslí úplně vážně. Knížky pana Lady jsou podle mě úžasné a krásné. Je to přehnané a dál bych to nerozebírala. K zamyšlení je to, jestli máme o tom diskutovat nebo ne,“ řekla v Ozvěnách dne Marie Gailová, předsedkyně občanského sdružení Romodrom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ozvěn dne byli Marie Gailová, předsedkyně občanského sdružení Romodrom a předseda romského sdružení Džena Ivan Veselý.

Dodala, že by uvítala diskusi o tom, že Romové by měli být bráni jinak, než se vykreslují v knížkách či časopisech. „Lví podíl na tom mají hlavně média, televize, rádia a novináři, že při uvádění upřednostňují špatné kauzy. Samozřejmě nikdo pak nevidí, že miliony Romů žijí normálně,“ uvedla.

„Kocour Mikeš není ten správný příklad předsudečních odkazů v české literatuře minulých století. Je tam řada vážnějších předsudků. Já bych toto neřešil, ale beru to jako dobrý podnět k debatě, jakým způsobem se v historii formoval obraz Romů – jak se formoval rasismus a sociální distanc, který ve společnosti dnes existuje,“ uvedl v Ozvěnách dne předseda romského sdružení Džena Ivan Veselý.

Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme