Prezident Václav Klaus ocenil nejlepší záchranáře minulého roku

Český prezident Václav Klaus předal dnes ceny jednotlivcům i týmům, kteří zachránili lidské životy. Mezi oceněnými byly týmy profesionálních záchranářů, ale i mladí lidé z různých oborů činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus předal Zlaté záchranářské kříže za rok 2009

Prezident Václav Klaus předal Zlaté záchranářské kříže za rok 2009 | Zdroj: ČTK

Prezident Václav Klaus dnes všem oceněným poděkoval za odvahu a záchranářský výkon „Já vám moc děkuji za tyto vaše mimořádné, zcela mimořádné činy a gratuluji vám k nim,“ řekl.

Zlatý záchranářský kříž získal například tým záchranářů z Horních Habartic za záchranu lidí postižených bleskovými povodněmi. S nasazením vlastního života zachránili nejméně osm lidí před utonutím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident udělil Zlaté záchranářské kříže za výjimečné činy roku 2009. S některými oceněnými jsme hovořili v pořadu Stalo se dnes.

Mezi vyznamenanými byl i Matěj Novák. Zachytil mladou vietnamskou maminku, která visela vypadla z okna a zůstala viset na římse v pátém patře panelového domu, když se snažila zabránit pádu svého dítěte.

Mladý Matěj Novák duchapřítomně našel byt, ve kterém vietnamská rodina bydlela, vyrazil dveře a mladou ženu z okna vytáhl. Ta hned upadla do bezvědomí. Mladík vytáhl ženě jazyk a tím ji zachránil podruhé. Pomohly mu prý zkušenosti ze snowboardingu. Je totiž mistrem republiky v jedné z kategorii tohoto sportu.

„Ten snowboarding je o tom, že když někdo špatně spadne, tak mu zapadne jazyk, může mít přitom otřes mozku či zlomenou páteř. Nesmíte ho tam pak nechat ležet, protože stačí 4 minuty a už se neprobere, udusí se,“ řekl Radiožurnálu.

Cenu policejního prezidenta si odnesla zdravotní sestra Tereza Kostková, která z nedobrovolného čtyři dny trvajícího pobytu v jeskyni zachránila mladého Jakuba. „Hrozně si toho vážím, mám z toho strašnou radost, ale samozřejmě daleko větší radost jsem měla, když jsme toho Kubu zachránili, když jsem věděla, že bude v pořádku,“ uvedla.

Nejkurióznější čin roku

Mezi vyznamenanými byl i Petr Tomáš, který získal zlatý záchranářský kříž za nejkurióznější čin roku. Především díky němu přežil třináctiletý chlapec, kterého jste resuscitoval. To oživování bylo rekordně dlouhé - 43 minut.

„Byla to opravdu kuriózní resuscitace. Ta zvláštnost byla i v použití například nitrokostního přístupu, protože chlapec měl zkolabované žíly a nebylo možné zajistit žilný přístup. A vzhledem k tomu, že resuscitace byla tak dlouhá, jsem se rozhodl použít alternativní metody zchlazení mozku – využili jsme přírodní sníh, který byl k dispozici. Dali jsme tatínkovi pokyn, aby naplnil tašky se sněhem,“ přiblížil v pořadu Stalo se dnes..

Petr Tomáš jezdí se záchrankou 20 sezónu a případ by podle svých slov zařadil mezi pět svých nejzávažnějších případů. „A výsledek, kdy chlapec po 36 dnech opustil nemocniční ošetřování a dokázal ještě stihnout probíhající ročník na gymnáziu, je pro nás všechny velice radostný,“ dodal.

Soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje časopis pro záchranáře a hasiče Rescue Report. Za jedenáct let trvání projektu už získala ceny více než stovka lidí.

Jaromír Janev, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme