Unijní ministři projednají podporu turistického ruchu

Seveřané se mají ohřát u moře a lidé z jihu Evropy mají unikat horku na sever. To je jedna z myšlenek programu podpory turistického ruchu v rámci Evropské unie. Dnes o něm na neformální schůzce v Madridu jednají ministři turistiky sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madrid

Madrid | Foto: europa.eu.int

Je to poprvé, co se taková rada ministrů schází. Podle Lisabonské smlouvy má Unie nově pravomoci podporovat schopnost členských zemí obstát v konkurenci v turistickém průmyslu.

Šéfové resortů turistiky se mají zavázat k podpoře opatření a iniciativ, které pomáhají prodloužit turistickou sezónu, píše se podle internetového portálu EurActiv ve španělském návrhu společné deklarace.

Takové iniciativy mají vést k potlačení výkyvů turistického ruchu a udržení zaměstnanosti v tomto odvětví průmyslu i mimo hlavní dobu dovolených. Turistika totiž v Unii zaměstnává asi 10 milionů lidí a vytváří přes 5% HDP Unie.

K prodloužení sezóny má přispět i podporování regionálních výměn turistů. Tedy zimních pobytů těch ze severní Evropy na jihu a letních výjezdů jižanů třeba do Skandinávie.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme