Bízková: o Prunéřovu rozhodnu v řádu dnů

Úřednická vláda bude mít po dnešku novou ministryni. Prezident Václav Klaus jmenuje do čela rezortu životního prostředí Rut Bízkovou, kterou nominovala ODS. Bízková se tak stane čtvrtým ministrem životního prostředí za posledních pět měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

Dosavadní náměstkyně Bízková nahradí ve funkci šéfa rezortu zemědělství Jakuba Šebestu. Toho premiér Jan Fischer pověřil řízením ministerstva po rezignaci Jana Dusíka, který odešel kvůli sporům o modernizaci elektrárny Prunéřov.

Přehrát

00:00 / 00:00

S jakými plány přichází na ministerstvo životního prostředí Rut Bízková

Bízková považuje za důležité, aby úřad vedl samostatný ministr a ne ministr zemědělství. Odmítá také názory, že za několik týdnů, které zbývají do voleb, se už nedá nic stihnout.

„Životní prostředí je úplně jiná problematika než zemědělství. Stihnout se dá celá řada krátkodobých věcí, především je ale třeba systematicky pokračovat v tom, co jsme dosud dělali,“ řekla nadcházející ministryně.

Urychlit čerpání z evropských fondů

V úřadu se chce Bízková zaměřit hlavně na urychlení čerpání z evropských fondů. „Je tam řada administrativních překážek, které postupně boříme. Je třeba také udělat některé změny v programu zelená úsporám a je potřeba dobře připravit rozpočet na příští rok,“ uvedla Bízková.

Další z hlavních priorit je zlepšit kvalitu ovzduší na severní Moravě. Rozhodnutí o modernizace elektrárny Prunéřov nebude oddalovat. Počítá s tím, že nepůjde o týdny, ale spíše o dny.

„Rozhodnutí vydám hned poté, co dokončím studium dokumentace. Mluvím o tom také s kolegy a pozvala jsem si i další odborníky z resortu,“ dodala Bízková.

Právě kvůli Prunéřovu Bízkovou kritizují ekologičtí aktivisté. Obávají se, že její rozhodování nebude nestranné. Bízková totiž v devadesátých letech pracovala jako mluvčí hnědouhelných elektráren ČEZ. Sama Bízková odmítla, že by to v jejím rozhodování o Prunéřovu mělo hrát nějakou roli.

Igor Maňour, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme