Kameny v Dartmooru – další Stonehenge?

Kamenné kruhy v jihoanglickém Dartmooru jsou zřejmě mnohem starší, než se předpokládalo. Pocházejí z neolitu a mohly by být dílem lidí, kteří postavili kruh ve Stonehenge.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Stonehenge

Pohled na Stonehenge | Foto: Sweet Briar College

V kopcích Dartmooru je rozeseto asi 80 kamenných kruhů a řad. V roce 2004 byl na jednom z nejvyšších a nejodlehlejších kopců Dartmoorského národního parku objeven nový kruh složený z 9 velkých kamenů. Podle dalších archeologických nálezů z tohoto místa se odborníci domnívali, že kruh z Cut Hill pochází z doby bronzové mezi roky 2100 až 1600 před naším letopočtem. Radiokarbonové datování rašeliny z kamenů teď ale ukázalo, že kruh je zřejmě mnohem starší. Jeden z jeho kamenů byl položen v letech 3600 až 3440 před naším letopočtem a další v mezi rokem 3350 a 3100 před naším letopočtem.

To znamená, že kamenný kruh v Dartmooru vznikl ve stejném období, jako monumentální Stonehenge, který leží asi o 180 kilometrů dále na východ. Stejné je i uspořádání kamenů obou neolitických kruhů, které se zřejmě vztahuje k letním a zimním slunovratům. Archeolog Ralph Fyfe z Plymouthské univerzity a jeho kolega Tom Greeves se proto domnívají, že kruhy ve Stonehenge i Dartmooru mohou být dílem stejných lidí.

Zdroj: New Scientist, Antiquity

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme