Akcie NWR posílily pražskou burzu, růst bude podle ekonomů pokračovat

Pražskou burzu včera ovládly akcie těžební firmy NWR, které posílily o málo vídaných 22 procent. Růst ceny byl tak prudký, že burza dokonce na 15 minut přerušila obchodování s tímto titulem. Ekonomové očekávají další růst akcií NWR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

Nizozemský vlastník dolů OKD tak plně profitoval z nového kontraktu, díky kterému letos dostane za 80 procent svého koksovatelného uhlí o 60 procent více oproti ceně, jakou mu dosud zákazníci platili. Podle ekonomů bude růst akcií NWR pokračovat.

„Je velmi pravděpodobné, že pozitivní zpráva o růstu cen uhlí bude titul ovlivňovat také dnes a ten by tedy mohl zaznamenat mírný růst. Zcela jistě podporou pro vývoj akcií NWR bude hned několik nákupních doporučení,“ řekl Rádiu Česko analytik společnosti Fio Josef Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akcie NWR včera na pražské burze posílily o 22 %. Otázky pro analytika společnosti Fio Josefa Novotného.

Podle analytika je ale nepravděpodobné, že by podobný explozivní růst, jakým prošla NWR, v dohledné době zažila i některá další v Praze obchodovaná společnost.

„Přece jen je to velmi explozivní růst. Společnost reagovala na neočekávanou zprávu. Pokud něco takového mělo teoreticky přijít, tak bych to spíše očekával na méně likvidních titulech, méně obchodovaných společnostech. Nicméně neočekávám, že se to stane,“ řekl analytik.

Podle Novotného byla společnost NWR včera také jednoznačným tahounem pražské burzy, která posílila o 3 procenta, tedy mnohem více, než většina světových burz.

„Neočekávám ale, že by se ten růst, který pražský index včera předvedl, měl nějakým dlouhodobým způsobem udržet. Je pravděpodobné, že se v dohledné době dočkáme nějaké mírné korekce. Vývoj bude však závislý na výsledkové sezóně, která nyní začala ve Spojených státech,“ řekl analytik Rádiu Česko.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme