Restaurace v USA a Jižní Koreji podle studie prodávaly maso japonských velryb
Velrybí maso z velryb ulovených v Japonsku se údajně prodává v restauracích v USA a v Jižní Koreji. Podle serveru BBC to prokázal tým expertů, filmařů a ekologických aktivistů.
Maso z plejtváka sejvala nabízené v jedné restauraci v Los Angeles pocházelo podle genetického rozboru z japonských kytovců. Agentura AP uvedla, že úřady s restaurací zahájily trestní řízení.
Podobný objev ohlásili také z jisté suši restaurace v jihokorejské metropoli, kde při dvou různých příležitostech v červnu a září 2009 získali 13 různých velrybích produktů vyrobených z masa plejtváka sejvala, plejtváka malého, plejtváka myšoka a také z masa delfínovitého kytovce plískavice šedé.
Rozhovor s poradcem Greepeace pro otázky ochrany velryb Markem Tominem na Rádiu Česko
Poradce Greepeace Česká republika pro otázky ochrany velryb Marek Tomin považuje zjištění expertního týmu za důvěryhodná.
“Studie byla publikována ve velice renomovaném vědeckém časopise Biology Letters a o rozboru v podstatě není pochyb. Každý druh i jednotlivé geografické populace mají unikátní genetický podpis,“ uvedl Tomin.
Japonsko má výjimku ze zákazu lovu velryb. Nesmí je však lovit komerčně, ale pouze pro vědecké účely. Podle Tomina maso objevené v restauracích nejspíš pochází právě z vědeckého lovu.
„Plejtvák sejval stejně jako ostatní plejtváci je také pod ochranou úmluvy CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy, takže o tom, že velryba neměla v Los Angeles co dělat, absolutně není pochyb,“ zdůraznil Tomin.
Sami Japonci podle něj nikdy nezastírali, že lov velryb přesahuje rámec výzkumu. Jak Tomin připomněl, spory na toto téma v rámci mezinárodní komise OSN trvají mnoho let.
„Dva tábory jsou velice proti sobě, Japonsko na jedné straně a USA, Německo, Austrálie na straně druhé, a hrozí, že kdyby se udělaly tak razantní kroky, jak někteří navrhují, tak Japonsko vystoupí třeba i s Norskem, orgán jako takový přestane fungovat a nebude žádný rámec, v rámci kterého je možné velryby chránit,“ podotkl Marek Tomin.